Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Загроза гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь зростає

Дата: 19.07.2024 08:25
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Літо – найбільш спекотний період року, тому кожному варто бути уважним, що не потрапити в тенета різних ризиків, які можуть завдати шкоди вашому здоров’ю. Зокрема, підвищення температури навколишнього середовища сприяє поширенню різних збудників, що викликають гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та холери. Серед факторів ризику розповсюдження цих інфекцій харчовий шлях їхньої передачі займає провідне місце. Насамперед інфекційні захворювання передаються через м’ясні, рибні, молочні продукти, овочі, фрукти або інфіковану воду. Руйнація російськими агресорами різних об’єктів життєдіяльності українців, зокрема водопровідних, каналізаційних мереж, джерел водопостачання, екологічне забруднення територій, антисанітарія та проблемні питання організації харчування людей, перебої з електропостачанням також сприяють виникненню та розповсюдженню гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь.

 

Гострі кишкові інфекції – це велика група захворювань, для яких є характерним ураження шлунково-кишкового тракту, виникнення запальних процесів у товстій та прямій кишці, які супроводжуються такими симптомами, як біль у животі, діарея, блювання, нудота, підвищення температури тіла. До цих хвороб належать: холера, черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, дизентерія, вірусні гепатити А й Е, паразитози тощо.

 

В Україна за 5 місяців поточного року захворюваність на гострі кишкові інфекції зросла на 10,54%, спричинені встановленими збудниками, та на 21,09% - на розлади, спричинені невстановленими збудниками, порівняно з аналогічним періодом минулого року. І це відбулося в 17 областях. Найвищі показники – у Вінницькій, Одеській, Київській, Хмельницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Чернігівській, Миколаївській, Рівненській областях. Тенденція до зростання захворюваності продовжує зберігатися. У нашій області ці хвороби реєструються практично в усіх об’єднаних територіальних громадах, а зростання відбулося в 35 ОТГ. Найбільше випадків зареєстровано в Полтавській, Кременчуцькій, Горішньоплавнівській, Лубенській, Опішнянській, Гадяцькій, Карлівській, Щербанівській, Зіньківській, Новосанжарській, Пирятинській територіальних громадах.

 

Зараження відбувається при вживанні їжі або води, що містять збудник захворювання, при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, оскільки в них ще недостатньо розвинені гігієнічні навички. Повторюю: найбільш поширеними симптомами є біль в животі, діарея, нудота, блювання, головний біль, слабкість, втрата апетиту, підвищення температури тіла та загальна слабкість. Ці симптоми можуть виникнути відразу після вживання зараженої їжі чи води, або ж розвиватися поступово протягом декількох годин або днів. Симптоми гострих кишкових інфекцій можуть бути дуже неприємними та виразними, але здебільшого минають самостійно протягом кількох днів. К деяких випадках усе ж може знадобитися медична допомога, особливо якщо інфекція призводить до дегідратації, яка може бути особливо небезпечною для дітей та літніх людей.

 

При появі симптомів захворювання треба одразу звернутись до лікаря. У деяких випадках може знадобитися госпіталізація для інтенсивного лікування та підтримки життєво важливих функцій організму. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Щоб уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, необхідно суворо дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, зокрема ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету, стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви в дотриманні правил їхнього зберігання та походженні, за можливості використовувати спеціальні засоби для знезараження води перед її кип’ятінням, мити овочі та фрукти, а якщо є сумніви в якості води, то не вживати фруктів і овочів без термічної обробки.

 

Варто також звернути увагу наших читачів на те, що цього року на ботулізм (важке харчове отруєння) в Україні захворіло 33 осіб. Усі отруєння пов’язані із вживанням м’ясної, овочевої консервації домашнього приготування та в’яленої й копченої риби – як домашнього приготування, так і придбаної в магазинах та місцях стихійної торгівлі. Після вживання рибної продукції невідомого походження трапився один летальний випадок.

 

Окрім того, у цей спекотний період та у зв’язку з російською агресією маємо бути особливо пильними щодо загрози появи холери та не забувати про спалах цієї особливо небезпечної інфекції в Україні, який трапився 2011 року в місті Маріуполь Донецької області, коли було зареєстровано 33 хворих та 25 носіїв цієї хвороби. Також будьте уважними при використанні відкритих водойм (купанні, риболовлі), з якими, імовірно, пов’язані різні спалахи інфекцій. Згідно з даними лабораторних досліджень, які проводять фахівці ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», якість води в річках Полтавщини погіршується, і ця тенденція в спекотний період зростатиме. Наприклад, у річці Дніпро виявлено перевищення допустимих норм забруднення кишковою паличкою в 12 разів, а в річці Ворскла – удев’ятеро. Подібні приклади можна продовжувати наводити. Тому купатися можна лише в тих водоймах, які паспортизовані й де створені умови для відпочинку. І взагалі з огляду на різке зростання загрози розповсюдження гострих кишкових інфекцій будьте пильними, обачними, дбайте про своє здоров’я.

 

Завідувач Зіньківського ВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»

Сергій СИЛКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора