Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Як уберегтися від сонячного чи теплового удару

Дата: 19.07.2024 08:40
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

 

Спека – дуже серйозна загроза для нашого здоров’я. Через аномально високі температури повітря навколишнього середовища можливі навіть летальні випадки. Головна причина – тепловий удар, обумовлений перегріванням організму внаслідок зовнішніх теплових факторів. Нині ми переживаємо найбільш спекотний сезон року, тож у зв’язку з потужним сонячним випромінюванням із навколишнього середовища до кожного організму надходить надмірне тепло. Перегрівання внаслідок прямого впливу сонячного проміння на голову може призвести до так званого сонячного удару. Особливо тепловим і зокрема сонячним ударам підлягають люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, ожиріння, ендокринні розлади. Також перегрівання організму легко настає в новонароджених дітей та дітей до року.

 

Перегрівання тіла супроводжується посиленим потовиділенням, значною втратою води й солей, що веде до згущення крові, збільшення її в’язкості, забруднення кровообігу та кисневого голодування. Під впливом сонця різко розширюються кровоносні судини, кров припливає до мозку. Може трапитися крововилив, або набряк мозку. Окрім того, порушується робота центральної нервової системи, може настати сплутаність свідомості і навіть непритомність. Сонячний удар може статися як під час тривалого перебування на сонці та прямого впливу променів, так і через декілька годин після цього. При сонячному ударі в людини температура тіла підвищується до 38-40оС. при легких формах сонячного удару спостерігається слабкість, нудота, головний біль, прискорений пульс, нерівномірне дихання, а за важких форм – блідість шкіри обличчя, непритомність або сплутаність свідомості (галюцинації). Можливі також судоми кінцівок, болі в животі, задишка, потемніння в очах, хитка хода й навіть смерть.

 

Тому в цей період, як ніколи, необхідно бути дуже обережним. Потрібно пити багато води, бо в жаркі дні ваш організм втрачає рідини більше, ніж зазвичай. Напої, що містять кофеїн, алкоголь чи багато цукру, призводять до більших втрат її, тому краще відмовитись від цих напоїв. Не пийте й надто холодних напоїв. Прохолодний душ також допоможе зниити температуру тіла під час спеки. Якщо є така змога, використовуйте кондиціонери. Захищайте голову від прямих сонячних променів та користуйтеся сонцезахисними окулярами.

Будьте здорові!

Завідувач Зіньківського ВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»

Сергій СИЛКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора