Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Подорожування дітей в умовах воєнного стану

Дата: 17.07.2024 16:46
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Війна внесла свій внесок у процес дорослішання  кожної дитини в Україні. Тому, на сьогоднішній день, подорож дитини - це скоріше не про відпочинок, а  про необхідність збереження її життя та здоровя.

Існують деякі нюанси щодо подорожування дітей як самостійно, так і  у супроводі дорослих Україною і за кордон.

Відповідно ст. 313 Цивільного кодексу України,  особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування. До  чотирнадцяти років, дитина має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Дитина, яка досягла шістнадцяти років, уже має право на вільний самостійний виїзд за межі України. До досягнення  шістнадцяти років, дитина має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

Після прибуття дітей, особи, що супроводжують дітей, зобов’язані протягом семи робочих днів звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік.

Закордонна дипломатична установа України протягом одного робочого дня зобов’язана через Міністерство закордонних прав поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей на консульській облік.

Обмеження у здійсненні права на пересування  може бути лише у випадках, встановлених законом.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців  Зіньківського бюро правничої допомоги: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, або за телефоном (05353)3 34 -74.

Також функціонує єдиний телефонний номер  системи безоплатної правничої допомоги - 0800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах  України  безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора