Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Ценхрус довгоголковий –небезпечний карантинний бур’ян!

Дата: 26.04.2023 07:54
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Одним із злісних карантинних організмів є ценхрус довгоголковий( Cenchrus longispinus Fernald). В Україні в Переліку регульованих шкідливих організмів ценхрус внесено до списку А2 (карантинні організми обмежено поширені).

Походить ценхрус довгоголковий із тропічної Америки.Нині він поширений на всіх континентах: у Європі-в Греції, Іспанії, Італії, Молдові, Україні; у Азії-в Індії; Африці ПАР;Північній Америці-Канаді, Мексиці, США; Центральній Америці і країнах Карибського басейну-Гондурасі, Кубі; Південній Америці Аргентині, Болівії, Бразилії, Колумбії, Парагваї, Перу, Уругваї, Чилі; в Австралії.

Станом на 01.01.2023року цей карантинний організм поширений в Україні в 5 областях:Дніпропетровська,Запорізька,Миколаївська,Одеська, Херсонська. Ценхрус довгоголковий здатний рости на будь яких грунтах,але перевагу віддає піщаним грунтам. Він утворює цілі колонії біля водоймищ,вздовж залізничних колій та узбіччях автомобільних доріг. Засмічує майже всі польові культури, особливо просапні ,сади,виноградники і пасовища.Ценхрус однорічний посухостійкий бур’ян. Перші сходи з’являються наприкінці квітня-на початку травня (залежно від погодніх умов весни). Насіння добре проростає в грунті  із глибини 5-15 см. Максимальна глибина з якої зафіксовано проростання бур’яну-25см. Оптимальна температура для проростання ценхрусу-20-25° С.Період дозрівання насіння починається наприкінці липня й триває до перших заморозків.Рослина висотою 20-60см;стебла товсті, плоскі, прямі і розгалужені; листки гладенькі, лінійні ,вузькі,завширшки 2,5-5мм,згорнуті, зверху загострені.У молодих рослин листки  м’які  й еластичні ,які добре поїдаються тваринами,у старих-тверді і грубі.Суцвіття –колосоподібна волоть,що складається з 8-15 колосків буруватого або зеленого, жовтого  кольору, вкритих гострими шипами. Колоски вузькі, оточені вузькою колючою обгорткою із щетинок,що зростають біля основи.

Поширюється переважно за допомогою колючих колосків. Легко чіпляється до шкіри тварин, одягу людей, коліс  автомашин. Насіння бур’яну розноситься на великі відстані .Крім того, дозрілі колоски легко перекочуються вітром. Вони довго тримаються на поверхні води й навесні з  талими водами переміщуються на нові місця. Насіння може бути завезене в нові райони з насіневим матеріалом, продовольчим зерном, вовною, сіном, соломою.

Ценхрус, як бур’ян не тільки пригнічує розвиток культурних рослин, але й наносить велику шкоду тваринництву.Колючі колоски потрапляють разом з кормами в порожнину рота тварин,травмують,викликають пухлини і виразки ,псують якість вовни овець, яку практично очистити не можливо. Ценхрус  небезпечний і для людей.Колючки міцні  і можуть поранити шкіру ніг і рук, особливо під час збирання овочевих і баштанних культур.

Для своєчасного виявлення вогнищ  ценхрусу необхідно проводити систематичні обстеження посівів.Застосовувати комплекс агротехнічних та хімічних заходів для локалізації та ліквідації вогнищ ,зокрема застосування сівозмін, своєчасний та ретельний обробіток грунту. При виявленні невеликого вогнища ценхрусу проводять механічне видалення рослин вручну з наступним спалюванням або застосуванням гербіцидів (згідно переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні).

Забороняється завезення на територію України об’єктів регулювання, засмічених насінням даного бур’яну. З метою запобігання занесення та/або поширення регульованого шкідливого організму, об’єкти регулювання (вантажі, матеріали, транспортні засоби) підлягають обов’язковому фіто санітарному контролю.

 

Державний фіто санітарний інспектор

Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора