Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

ПРО ПЛАТУ ЗА ЗЕМЛЮ (КОРОТКО)

Дата: 28.02.2023 16:03
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

Шановна Зіньківська громадо!

🔵Плата за землю – одне із основних джерел наповнення міського бюджету, бюджету нашої громади. Це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. У той час, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

🟡Міська рада напрацювала шляхи спрощення процедури внесення до баз даних контролюючого органу змін, які виникають та пов'язані з правильним нарахуванням податкових платежів. Зокрема, мешканці старостинських округів, які мають намір донести інформацію щодо таких змін, можуть цю процедуру спростити, заощадити час та кошти, не їхати до міста, а просто повідомити про них старосту чи визначену ним посадову особу. Для цього буде достатньо пред’явити правоустановчі документи або відповідні посвідчення, які підтверджують або надають право на пільги.

🔵Нарахування громадянам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки проводяться контролюючими органами, які видають (надсилають) податкові повідомлення – рішення до 1 липня поточного року. Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в них, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.

👉Окремо про пільги по сплаті земельного податку👈

🔵Так, згідно ст. 281 ПКУ, від сплати земельного податку у 2023 році звільняються:

📌інваліди першої і другої груп;

фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

📌пенсіонери (за віком);

📌ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

📌фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

🟡Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

📌для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше, ніж 2 га;

📌для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більше, ніж 0,25 га, в селищах — не більше, ніж 0,15 га, в містах — не більше, ніж 0,10 га;

📌для індивідуального дачного будівництва — не більше, ніж 0,10 га;

📌для будівництва індивідуальних гаражів — не більше, ніж 0,01 га;

📌для ведення садівництва — не більше, ніж 0,12 га.

🔵Якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 статті 281 ПКУ, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

🟡Органи місцевого самоврядування можуть встановлювати й інші пільги.

Сумлінно та свідомо виконуючи свої зобов’язання перед державою, ми наближаємо нашу Перемогу🇺🇦

Виконавчий комітет Зіньківської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора