A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

"ЛІКАРНЯНІ" ПРАЦІВНИКОВІ - ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ АБО ЗА СУМІСНИЦТВОМ

Дата: 24.01.2023 09:18
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

 

🔰 У зв’язку зі змінами, які відбулися в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування з 1 січня нинішнього року, до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області надходять численні звернення як застрахованих осіб, так і роботодавців, з приводу особливостей оплати днів тимчасової непрацездатності за основним місцем роботи і за сумісництвом.

✅ Новації, які відбулися в оплаті «лікарняних», ґрунтуються на Законі України, який набрав чинності 1 січня 2023 р., а саме - «Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” №2620-ІХ від 21.09.2022».

✅ Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 22 зазначеного вище закону допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) (увага!) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

➡️ Таким чином, по страхових випадках, які мали місце до 01.01.2023 р., допомога нараховується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, в тому числі і в разі продовження цих випадків. По страхових випадках, які зафіксовані після 01.01.2023, - за основним місцем роботи.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора