A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 30.11.2022 11:31
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

1️⃣ грудня світ відзначає день боротьби з СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. За останні роки розповсюдження ВІЛ-інфекції серед підлітків та молоді набуло характеру епідемії.

👉Безумовно, СНІД – це трагедія для всієї людської спільноти. У суспільстві ми повинні з особливою підтримкою ставитися до людей з ВІЛ, адже найчастіше вони відчувають себе самотніми у боротьбі зі страшною недугою.

Сьогодні вже немає людини, яка б не чула про ВІЛ, СНІД. Багато людей в Україні вважають себе обізнаними з цього питання. Проте більшість молодих людей вважають, що ця проблема – це щось далеке, що вона їх не стосується і не буде стосуватися в майбутньому. Факти доводять протилежне – кожного року фіксують все більше випадків захворювань на СНІД.

‼️Отже, нагадаємо: ВІЛ-інфекція – це одне з хронічних вірусних захворювань, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що призводить до глибокого порушення імунної системи, яке визначають медичним терміном «імунодефіцит».

Коли ВІЛ потрапляє в організм людини, він проникає у клітини імунної системи та руйнує їх.

👉Шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

📌1. Статевий.

📌2. Гетеросексуальний, гомосексуальний - (при будь-яких формах статевих контактів).

📌3. Парентеральний.

📌4. Через кров та інші біологічні рідини:

📎при переливанні інфікованої крові або її компонентів;

📎при використанні кров’ю, інфікованою ВІЛ, шприців або інструментів;

📎при пересадці органів, інфікованих ВІЛ;

📎інфікування через пошкоджену шкіру або слизові оболонки людей, які контактують з кров’ю та деякими іншими біологічними рідинами людей, які живуть з ВІЛ.

📌5. Від матері до дитини під час вагітності через плаценту,

під час пологів, при грудному вигодовуванні дитини.

‼️ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ ПОБУТОВИМ ШЛЯХОМ!‼️

Ризик інфікуватися ВІЛ існує, якщо людина має статеві стосунки без презерватива (адже найвища концентрація вірусу в організмі ВІЛ-позитивного партнера – в його спермі, крові та передеякуляті). Також ВІЛ передається шляхом використання нестерильних шприців, голок, інструментарію для пірсингу чи тату. Рівень небезпеки зараження ВІЛ важко вирахувати математично. Проте пам’ятай, що ризики мають властивість “накопичуватися”. Іншими словами, якщо в тебе був один незахищений статевий контакт з людиною, ВІЛ-статус якої тобі невідомий, ризик зараження буде малим. Проте якщо ці контакти були регулярними, чисельними та відбувалися з різними партнерами, ризикованість такої поведінки зростає.

‼️👉Також пам’ятай, що людина, яка має ВІЛ і може передати вірус своїм партнерам, може роками жити, не знаючи свого ВІЛ-статусу та не відчуваючи жодних зовнішніх проявів захворювання. Тож факт, що партнер виглядає і веде себе як абсолютно здорова людина, не доводить того, що в нього немає ВІЛ.

🔴На щастя, науковці давно працюють не тільки над пошуком ліків від ВІЛ, а й над вдосконаленням засобів запобігання інфікуванню – PrEP (ДКП або доконтактною профілактикою), яка тепер доступна і в КНП «Зіньківська МЦЛ».

То PrEP лікує ВІЛ чи є профілактикою❓

👉PrEP є саме профілактичним препаратом. Його можна порівняти з протизаплідними пігулками, які приймають жінки, аби уникнути зачаття, або зі щепленнями, які роблять туристи, аби не захворіти на малярію під час подорожі в тропічні країни.

Хто може приймати доконтактну профілактику❓

👉PrEP прописують людям, які мають ВІЛ-негативний статус. Перед початком прийому таблеток ти маєш пройти обстеження у лікаря, а також повторювати його раз на 3 місяці.

Як приймати PrEP❓

👉Пігулки потрібно приймати щодня в один і той самий час. У випадку, якщо ти забув прийняти пігулку вчасно, потрібно зробити це якнайшвидше та продовжити регулярний прийом з наступного дня.

🏥Всі деталі щодо питань ВІЛ-інфекції, СНІДу, лікування та проведення доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції можна дізнатися в кабінеті «Довіра» консультативної поліклініки, який працює 🗓️з понеділка по п’ятницю 🕰️ з 0️⃣8️⃣:0️⃣0️⃣ по 1️⃣5️⃣:0️⃣0️⃣ год. або за 📲телефоном: 066-323-63-12.

🙌Пам’ятай! Небезпека поряд! Твоє життя залежить від твоїх обдуманих дій!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора