A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Департамент соціального захисту населення поширює важливу інформацію для сімей, які виховують дітей з інвалідністю

Дата: 29.11.2022 09:55
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, 03 грудня визначено Міжнародним днем людей з інвалідністю, який, в першу чергу, покликаний  підкреслити важливість сприяння інтеграції осіб з інвалідністю в суспільне життя, а також акцентує увагу на пріоритетності забезпечення соціального захисту цієї уразливої категорії населення.

Питання надання соціальних гарантій, доступності соціальних та реабілітаційних послуг особам з інвалідністю, а особливо дітям, перебуває на постійному контролю Департаменту соціального захисту населення та визначено пріоритетом діяльності обласної системи соцзахисту.

Станом на 01.11.2022 року в області 5 384 дітей з інвалідністю отримують щомісячну державної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років та надбавки на догляд на загальну суму 17 млн. грн.

Вже третій рік поспіль, в рамках реалізації Комплексної програми соціального захисту населення, як дієвого інструменту підтримки уразливих категорій на рівні області, забезпечено виплату грошової допомоги сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю підгрупи А.

Органами соціального захисту населення постійно ведеться облік кожної сім’ї, в якій виховується діти з інвалідністю підгрупи А, тому додаткове звернення та подання будь-який документів не потрібно. Протягом листопада, органами соцзахисту забезпечено проведення всіх необхідних розрахунків на підставі наявних баз даних. В поточному році, 28-30 листопада, таку допомогу отримали 709 сімей на загальну суму понад 2 млн. грн.

Водночас, звертаємо увагу батьків дітей з інвалідністю, які потребують реабілітації, щодо наступних шляхів отримання таких послуг.

  1. В Полтавській області діє 5 центрів комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, які розташовані в містах Полтава, Кременчук, Миргород, Лубни та Гадяч. Варто відмітити, що в за поточний рік, центри надали послуги з реабілітації для понад 1100 дітей з інвалідністю, з яких майже 100 - з числа внутрішньо переміщених осіб. Для отримання реабілітаційних послуг в зазначених центрах, необхідно звернутися до уповноваженого органу соціального захисту територіальної громади за місцем проживання. Послуги надаються безкоштовно.

  1. За державною програмою «Реабілітація дітей з інвалідністю» (затверджена Постановою КМУ від 27.03.2019 р. №309), дитина з інвалідністю може отримати направлення на проходження курсу реабілітації в одному із 121 реабілітаційного закладу в Україні, які мають відповідну ліцензію на медичну практику.

Зазначене направлення надається відповідно до медичних показань в обсягах визначених індивідуальною програмою реабілітації, яка оформлюється лікарсько-консультативною комісією, зокрема при встановленні інвалідності.

Батьки чи законний представник дитини з інвалідністю вільні у виборі закладу для проходження реабілітації, з переліком яким Ви можете ознайомитись на сайті Мінсоцполітики за посилання http://surl.li/dvaxh.

Наголошуємо, що послуги з реабілітації надаються БЕЗКОШТОВНО в межах граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини, та визначаються за ступенем обмеження життєдіяльності і не можуть перевищувати:

- для дітей з І та ІІ ступенем обмеження – 16 тис. гривень;

- для дітей з ІІІ ступенем обмеження – 25 тис. гривень.

Якщо Ваша дитина потребує реабілітаційних послуг, Ви можете звернутись із відповідною заявою та пакетом документів до уповноваженої особи з питань соціального захисту територіальної громади за місцем проживання.

  1. Додатковим важливим напрямом реабілітаційного процесу, є забезпечення дітей з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації.

Відповідно до медичних показань, визначених  індивідуальною програмою реабілітації, в рамках державної програми діти з інвалідністю безоплатно  забезпечуються допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації).

До технічних засобів реабілітації (ТЗР), зокрема, належать: ортези на верхні та нижні кінцівки, ортези на хребет, протези верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичне взуття, ходунки, крісла колісні, столи-парти, стійки-парти, вертикалізатори, стінки шведські, бруси.

Не менш важливо, що окрім ТЗР, передбачено механізм виплати компенсації за самостійно придбані батьками для дитини  з інвалідністю по зору або слуху спеціальні засоби спілкування, орієнтування та обміну інформацією (мобільний телефон, планшет, аудіоплеєр, годинник).

Батьки або законні представники дитини з інвалідністю самостійно обирають постачальника ТЗР серед підприємств, які займаються їх виготовленням, постачанням та ремонтом. 

З переліком таких підприємств можна ознайомитись на сайті Мінсоцполітики за посиланням http://surl.li/badgq.

Для забезпечення дитини з інвалідністю тимчасовими засобами реабілітації, батькам або законному представнику необхідно звернутися із відповідною заявою до уповноваженої особи територіальної громади за місцем проживання або управління соціального захисту населення в містах обласного значення. Також документи можна документи через електронний сервіс
https://ek-cbi.msp.gov.ua/

Підсумовуючи, хотілося б відмітити, що забезпечення комплексного підходу в питанні соціального захисту та надання реабілітаційних послуг особам та дітям з інвалідністю дозволяє максимізувати інтеграційні процеси та адаптацію зазначеної уразливої категорії до повноцінного суспільного життя. 

Директор Департаменту соціального захисту

населення Полтавської ОВА Людмила КОРНІЄНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора