A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

До уваги громадян!

Дата: 17.08.2022 13:45
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

?Війна супроводжується великими скупченнями людей у прихистках, обмеженим доступом до базової гігієни та іноді медицини. У таких умовах захворювання поширюються значно швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей вакцинувавшись.

?????Усім дорослим варто отримати захист від COVID-19. Вакцинація надзвичайно важлива в умовах поширення штаму Омікрон, тим паче під час війни, коли можливість дотримуватися застережних заходів, таких як дистанція, провітрювання чи носіння маски, є не завжди. Якщо у вас є можливість безпечно дістатися до місця, де роблять щеплення від COVID, не відкладайте.

?Зазвичай первинна вакцинація від COVID-19 передбачає введення двох доз, тож важливо отримати обидві. Усім, у кого минуло 6 місяців від щеплення другою дозою, слід отримати бустерну дозу, задля посилення захисту.

?Людям з онкологією, після трансплантації органів та тим, хто проходить імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, людям з ВІЛ-інфекцією та низкою інших імунодефіцитних станів, важливо отримати додаткову дозу вакцини від COVID-19 починаючи з 28 дня після другого щеплення.

?Під час війни ризик отримати травми збільшується: зростає загроза правцю, який передається при потраплянні до рани забрудненого ґрунту, через травмування гострими предметами (наприклад: цвях, арматура тощо) чи уламками деревини.

?Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії і правця: якщо минуло 10 років – час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись.

?Щеплення дорослим роблять вакциною АДП-М, що закуповується державою і надається безоплатно. Якщо вам час вакцинуватися, зверніться до свого сімейного лікаря або у медичний заклад місцевості, де ви нині перебуваєте: послугу з вакцинації мають надати незалежно від того, чи підписана декларація.

?Якщо у вас є можливість вакцинуватися на приватному ринку, ви можете зробити щеплення вакциною АКДП-М одразу від трьох інфекцій: кашлюка, дифтерії та правця. Захист від кашлюка рекомендується отримати вагітним і всім дорослим у сім’ях з маленькими дітьми, щоб захистити малюка: у дітей першого року життя кашлюк протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку і може призвести до смерті. Захист від кашлюка буде не зайвим і всім дорослим: захворювання може викликати сильний кашель, що іноді призводить до блювоти і сильної втоми та тривати до 10 тижнів і довше.

??Не відкладайте на потім те, що рятує життя!

В.о.завідувача Зіньківського відокремленого підрозділу державної установи

«Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб

міністерства охорони здоров’я України»

Наталія НЕСТЕРЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора