A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Мед: користь і шкода улюбленого продукту

Дата: 08.07.2022 10:05
Кількість переглядів: 1666

Фото без опису

????Здається ні для кого не буде новиною, що мед – це не лише надзвичайно смачно, а ще й корисно для здоровя. Проте не всім відомо про безліч корисних і лікувальних властивостей меду.

????Мед містить у своєму складі фруктозу і глюкозу, а також значну кількість корисних мінералів: магній, залізо, калій, кальцій, натрій, хлор та сірку. Крім того, мед ще насичений вітамінами В1,В2,В3,В5,В6,Вс,Е,К,С і каротин. Важливо зазначити, що концентрація корисних речовин у меді безпосередньо залежить від якості пилку і нектару. Корисні властивості зберігає лише той мед, який не пройшов технологічної обробки і не містить жодних сторонніх домішок. Отже, усі корисні властивості меду зберігаються лише в сирому меді, тобто в натуральному продукті.

????Корисні властивості меду:

????Мед має заспокійливі властивості. Лише одна склянка теплої води з медом зніме втому і допоможе легко заснути.

????Мед – відмінний пробіотик. Він покращує травлення і відновлює корисну мікрофлору організму, оскільки містить понад шість видів лактобацил і чотири види біфідобактерій.

????Ферменти, що входять до складу меду, стимулюють процеси травлення та покращують обмін речовин. Білки, що містяться в меді, беруть участь в утворенні гормонів. Мінеральні речовини, присутні в цьому продукті, регулюють діяльність нервової системи, тканинне дихання, кровотворення.

????Мед підвищує тонус та енергетичний рівень, надає людині сил. Завдяки наявності в меді ергогенного компонента, або так званого елементу підвищення працездатності, збільшується результативність спортивних занять. Недарма на час олімпійських ігор учасники дотримуються суворої дієти, в яку входить багато натурального меду.

????Кислотно-лужний рівень меду становить від 3,2 до 4,5 рН, що дозволяє нормалізувати кислотно-лужний баланс в організмі. А також мед не викликає бродіння у шлунку, тому його рекомендують їсти для зменшення кислотного розладу.

????Вживання меду сприяє поліпшенню обміну речовин, що, своєю чергою, впливає на стабілізацію маси тіла, поліпшення сну, працездатності, зниження нервової збудливості, больових відчуттів.

????Мед – незамінне джерело природних цукрів (фруктози, глюкози та ін.), він легко засвоюється. З усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється нашим організмом на 100%. Мед додає нам життєвої сили, бо організм засвоює його без зусиль.

????Мед підвищує імунітет та активує захисні сили організму. Багатий антиоксидантами, цей продукт допомагає організму впоратися з різними хворобами.

????Мед – чудовий засіб для загоєння різноманітних ран та порізів. Мед активізує фагоцитоз і лімфоток, підвищує процеси регенерації при місцевій дії на поверхню рани.

????Мед пом'якшує шкіру, усуває сухість і лущення, підвищує тонус шкіри, завдяки чому мед часто використовують у косметичних цілях.

Це далеко не весь перелік корисних і лікувальних властивостей меду. Мед також набуває тих чи інших цілющих властивостей залежно від того, з яких рослин зібраний нектар.

Застереження до вживання меду

????Незважаючи на всі перелічені лікувальні властивості, застосування меду має також і протипокази.

????Важливо знати, що мед може бути дуже сильним алергеном, а отже, одними з найважливіших протипоказань є індивідуальна чутливість до меду і харчова алергія на продукти бджільництва. Людям, які мають схильність до алергії, слід вживати мед у мінімальних кількостях, а перед його вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем.

????При цукровому діабеті вживати мед потрібно з великою обережністю, попередньо обовязково варто проконсультуватися з лікарем-ендокринологом.

????Мед не рекомендовано давати дітям до 2-х років, щоб уникнути можливих алергічних реакцій.

????Мед також містить велику кількість поживних речовин, мікроелементів та ферментів, які травна система дітей в такому віці ще не здатна засвоїти.

Провідний лікар ветеринарної медицини відділу ветеринарної медицини та протиезізоотичної роботи Полтавського районного управління Марина Гринь


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора