A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Як оформлюють трудові відносини із внутрішньо переміщеними особами?

Дата: 01.07.2022 10:22
Кількість переглядів: 153

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб здійснюється на загальних підставах.

Умови їх працевлаштування (основне місце роботи, сумісництво) залежатимуть від того, чи має кандидат на працевлаштування трудову книжку.

Часто в ній немає запису про звільнення з попереднього місця роботи через бойові дії. А лише запис про прийняття на роботу.

Або взагалі працівник не має доступу до своєї трудової книжки внаслідок надзвичайної ситуації.

Законодавець встановив можливість видачі дубліката трудової книжки.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. За умови видання дубліката трудової книжки працевлаштування відбуватиметься за основним місцем роботи.

Якщо працівник не звільнений з основного місця роботи, його працевлаштування може відбуватися лише через прийняття за сумісництвом.

Такий трудовий договір може бути укладено як строковий (тобто, на певний термін, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк), так і безстроковий, що укладається на невизначений строк.

Особа, яка приймається на роботу за сумісництвом, має подати на підприємство заяву про прийняття на роботу за сумісництвом і паспорт.

У період дії воєнного стану форму трудового договору сторони можуть визначати за згодою (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136)): трудовий договір можна укладати в усній або письмовій формі з будь-яким працівником, який приймається на роботу.

Ч. 1 ст. 13 Закону № 2136 встановлює можливість призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надати та виконувати роботу.

Право призупинити трудові відносини мають як працівник, так і роботодавець.

У разі ініціювання призупинення дії трудового договору працівником він подає відповідну заяву. Роботодавець не може відмовити працівнику, оскільки Закон № 2136 не визначає, що дію трудового договору призупиняють за згодою роботодавця або за угодою сторін. Призупинити трудовий договір — суб’єктивне право сторін трудового договору під час війни в разі наявності умов  виключення можливості надати чи виконувати роботу.

У такому випадку трудові відносини фактично тривають: роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою; працівник тимчасово припиняє роботу за трудовим договором.

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора