Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану
Наразі в Україні діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.
Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчові отруєння та харчові токсикоінфекції:
- залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
- дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
- сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
- при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
- оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбажні банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
- сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
- продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
- зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;
- дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
УВАГА!
Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Головний спеціаліст відділу
санітарно-епідеміологічного нагляду
та організації розслідування спалахів
Полтавського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Полтавські області
Сергій СИЛКА