A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Щодо зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти

Дата: 04.05.2022 11:00
Кількість переглядів: 253

Щодо рішень відділів (управлінь) освіти місцевих органів виконавчої влади, керівників закладів освіти про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти

Відповідно до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 N 401 "Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету" видатки загального фонду Державного бюджету України на 2022 рік, передбачені для Міністерства освіти і науки за програмою 2211190 "Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам", скорочено на 10 відсотків загальним обсягом 10804383,8 тис. гривень.

Таким чином, у зв'язку із запровадженням військового стану в Україні фінансовий ресурс у 2022 році для виплати заробітної плати педагогічним працівникам є надто обмеженим, що спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Проте слід зауважити, що згідно із помісячним розписом видатків державного бюджету зазначені обсяги освітньої субвенції буде зменшено у червні - грудні поточного року, що призведе до недофінансування видатків на оплату праці педагогічних працівників закладів освіти, які здійснюються за рахунок освітньої субвенції, в середньому на 17 відсотків щомісяця.

Керівники закладів освіти мають встановлювати працівникам підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати), надбавки і доплати за окремі види діяльності у розмірах, визначених нормативними актами з оплати праці. Керівники закладів освіти мають право зменшувати розміри лише тих доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов'язковий характер (за складність, напруженість, за виконання особливо важливої роботи, за престижність праці тощо) і розмір яких залежить від наявного фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисі.

Водночас Міністерство освіти і науки ініціюватиме внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють питання встановлення надбавок і доплат, щодо унормування питань оплати праці педагогічних працівників закладів освіти з урахуванням зменшеного обсягу освітньої субвенції.

Враховуючи зазначене вище, просимо переглянути свої рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам закладів освіти у квітні місяці, зокрема тих, що встановлюються за додаткову роботу (класне керівництво, перевірку навчальних робіт тощо).

Джерело:

Лист МОНУ від 25.04.2022 р. N 1/4444-22

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора