A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Якщо мобілізували сумісника: зберігати чи звільняти?

Дата: 28.04.2022 08:00
Кількість переглядів: 996

Гарантії для працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, установлено ч. 3 — 5 ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). За такими працівниками на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації зберігаються місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, у яких вони працювали під час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Застереження про те, що гарантії надаються тільки за основним місцем роботи, у статті 119 КЗпП відсутнє. Будь-яких винятків для працівників, працевлаштованих на роботу за сумісництвом, ця норма не містить.

Отже, не можна звільнити на підставі ч. 3 ст. 36 КЗпП мобілізованих сумісників незалежно від того, зовнішнє це сумісництво чи внутрішнє. Якщо такий працівник буде мобілізований, роботодавець зобов’язаний зберегти за ним місце роботи за сумісництвом, посаду та середній заробіток як за його основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом.

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати днів військової служби за призовом під час мобілізації проводьте відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують початку військової служби.

Середню зарплату розраховуйте окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Тобто до розрахунку середньої зарплати за основним місцем роботи у вас потраплять виплати, нараховані в розрахунковому періоді за основним місцем роботи, а за сумісництвом — виплати, нараховані в розрахунковому періоді на роботі за сумісництвом.

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора