A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Доброволець тероборони: гарантії за місцем роботи

Дата: 21.04.2022 10:09
Кількість переглядів: 220

На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

????З перших днів війни чимало цивільних, як чоловіків, так і жінок, вступили до лав добровольчих формувань тероборони. Більшість з них були офіційно працевлаштовані.

Які ж гарантії для таких працівників зберігаються за місцем роботи?

????Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

????З працівниками, які долучилися до військової складової територіальної оборони, все зрозуміло: вони уклали контракт про проходження військової служби або їх призвали до військових частин Сил тероборони ЗСУ під час мобілізації. На них розповсюджуються гарантії відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України. Зокрема, за ними зберігається місце роботи, посада і середній заробіток.

????Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ), які залучаються до територіальної оборони, входять до військово-цивільної складової територіальної оборони.

????Згідно з п. 16 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року № 1449 членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця територіальної оборони.

????При цьому, контракт добровольця особа укладає з командиром добровольчого формування строком на три роки. Форма цього контракту затверджується Міноборони.

????У Законі України «Про основи національного спротиву» зазначено, що на членів ДФТГ під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань тероборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

????Проте, безпосередньо в цьому законі не зазначено, що на добровольців тероборони поширюються гарантії ст. 119 Кодексу законів про працю України, а саме поширення на них гарантій щодо збереження середнього заробітку та посади. У зв’язку з чим виникали питання: чи зберігати за такими працівниками середній заробіток та посаду, чи увільняти їх від роботи.

????Ця прогалина була усунута наказом Міноборони від 07.03.2022 року № 84 «Про затвердження форми контракту добровольця тероборони та посвідчення добровольця територіальної оборони». У другому пункті контракту затвердженого Міноборони зазначається, що на такого працівника поширюються гарантії, що встановлені в ст. 119 Кодексу законів про працю України.

????Отже, за працівником, який є членом добровольчого формування територіальної оборони, зберігається середній заробіток та посада за місцем роботи.

????Для цього працівник має надати роботодавцю копію контракту добровольця, або копію посвідчення встановленого зразка, виданого на підставі укладеного контракту, що підтверджує особу власника цього посвідчення та його належність до виконання військово-цивільного обов’язку в межах території територіальної громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора