A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Про особливості державної реєстрації актів цивільного стану та повторну видачу документів в умовах воєнного стану

Дата: 25.03.2022 12:05
Кількість переглядів: 715

Зіньківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) повідомляє, що ми працюємо в режимі воєнного стану в штатному режимі. Відповідно до діючого законодавства наш відділ проводить державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» внесено зміни в ряд нормативних документів, що регулюють діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану. Так наразі діє принцип екстериторіальності, тобто державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Також Міністерство юстиції України з метою забезпечення реалізації прав громадян та однакового застосування законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема з питань, пов’язаних з державною реєстрацією шлюбу в умовах воєнного стану, вважає за необхідне повідомити про таке. У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64 в Україні введено воєнний стан. Зазначене є безпосередньою загрозою для життя населення нашої держави і має розглядатися як поважна причина для проведення державної реєстрації шлюбу органами ДРАЦС у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Зіньківський відділ ДРАЦС проводить повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо оригінал свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, повторна видача свідоцтва здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану на підставі актового запису цивільного стану складеного як в електронному вигляді , так і на паперовому носії. Повторна видача свідоцтв здійснюється відділом ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника. Для цього, на посвідчення особи, потрібно пред’явити паспорт або паспортний документ та (або) документи, що підтверджують право на отримання повторного свідоцтва чи витягу з ДРАЦСГ.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» за вищевказані дії, державне мито не справляється.

Начальник відділу Ніна ПЕДИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора