A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Чи може роботодавець змусити працівника написати заяву на звільнення за угодою сторін?

Дата: 25.03.2022 08:15
Кількість переглядів: 151

15 березня ВР України прийняла ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (Закон №2136-ІХ), який набув чинності 24.03.2022 року. Зміни торкнулися організації трудових відносин в умовах воєнного стану усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності, і також осіб, що працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Навіть в умовах воєнного стану забороняється примушувати працівників до написання заяв про звільнення. Звичайно, працівник може відмовитися писати заяву на звільнення за угодою сторін. Підстави звільнення працівників з ініціативи роботодавця передбачені Кодексом законів про працю.

Зміни, що пов'язані, із прийняттям закону №2136-ІХ, надають право роботодавцю розривати трудовий договір з працівником у зв'язку з ліквідацією підприємства, викликаною знищенням в результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства. А також надають право роботодавцю призупиняти дію трудового договору.

Тимчасове призупинення дії трудового договору це тимчасове звільнення роботодавця від обов'язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов'язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором.

Однак, призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора