A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Особливості обмеження трудових прав громадян під час дії воєнного часу

Дата: 22.03.2022 08:00
Кількість переглядів: 228

У разі запровадження воєнного стану Конституція України дозволяє обмежувати окремі права громадян (ст. 64), і трудові права не є виключенням. Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року в Україні запроваджено воєнний стан, на період дії якого можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, зокрема, передбачені ст. 43 Конституції України, яка встановлює право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яка вільно обирається або на яку людина вільно погоджується.

Таке обмеження конституційного права на працю, цілком очевидно, викликане обставинами активних бойових дій та необхідністю вжиття заходів для захисту держави.

З одного боку, бойові дії можуть перешкоджати працівникам та роботодавцям виконувати їхні обов'язки у трудових правовідносинах. Наприклад, працівники не можуть з'являтися на роботі або не можуть її виконувати. В свою чергу, наприклад, у зв'язку зі знищенням виробництва або виробничої інфраструктури, роботодавці більше не можуть забезпечувати роботою працівників або потребують переміщення бізнесу та виробничих потужностей до іншого регіону, що також зумовлює й переміщення працівників. Разом з тим, механізми, що передбачені чинним законодавством про працю, хоч і спрямовані на максимальне дотримання прав та гарантій для працівників, не завжди можуть бути виконані роботодавцями в умовах воєнного стану.

З іншого боку, чинне законодавство «Про правовий режим воєнного стану» (ст.8) передбачає право державних органів серед іншого запроваджувати трудову повинність та/або використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності.

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора