A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Праця вчителів та її оплата під час війни — МОН

Дата: 21.03.2022 08:05
Кількість переглядів: 185

МОН в листі від 15.03.2022 р. № 1/3463 надало роз'яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи під час дії воєнного стану.

Зокрема, наголошено, що керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти заборонено примушувати працівників (педагогічних, наукових, науково-педагогічних тощо) до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати. Працівникам виключно за добровільним бажанням може бути надано відпустку (із збереженням або без збереження заробітної плати) відповідно до вимог трудового законодавства.

Також в листі МОН акцентувало увагу на запровадженні дистанційної роботи працівників закладів освіти та наукових установ. Для цього керівники мають прийняти рішення про переведення працівника на дистанційну роботу.

Під час воєнного стану дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов'язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівника слід ознайомити протягом двох днів із дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи.

В умовах воєнних дій можливе вимкнення комунікацій, які дозволяють виконання дистанційної роботи, - електроенергія та мережа Інтернет. При цьому неможливість виконання працівником дистанційної роботи у зв'язку з відсутністю відповідних комунікацій не може розглядатися як порушення трудової дисципліни.

Кожен працівник (педагогічний, науково-педагогічний та інші працівники) закладів і установ освіти, робота якого відбувається у дистанційному режимі, має самостійно визначити робоче місце та, відповідно, є відповідальним за гарантування безпечних і нешкідливих умов праці на обраному ним робочому місці, зокрема за межами території України.

У МОН також наголосили, що за вказаних умов оплачувати працю працівників слід за тарифікацією із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням умов чинного законодавства.

 

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора