A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Чи може роботодавець не надавати відпустку або змушувати її брати під час війни

Дата: 15.03.2022 08:00
Кількість переглядів: 170

1. Якщо підприємство не може функціонувати через війну, чи може роботодавець пропонувати працівнику писати заяву на відпустку, щоб не платити зарплату?

Законодавство про працю не передбачає надання відпусток без збереження зарплати з ініціативи роботодавця.

Відпустки без збереження зарплати, передбачені ст. 25, 26 Закону України “Про відпустки” - це право, а не обов'язок працівника.

Водночас відпустки, передбачені ст. 25 Закону України "Про відпустки", надає роботодавець в обов'язковому порядку за ініціативою працівника, а відпустки, передбачені ст. 26 цього закону, - за згодою сторін.

 

2. Якщо працівник хоче взяти відпустку, щоб поїхати в інший регіон, чи може роботодавець не надати їй відпустку і не відпустити?

В умовах воєнного часу роботодавець має право відмовляти у відпустці працівникам, задіяним до робіт з підтримання критичної інфраструктурі та життєзабезпечення, у випадках, коли це прямо не заборонено законом.

Відмова у наданні працівнику відпустки повинна бути пов'язана з необхідністю виконувати певний обсяг робіт, який спрямований на забезпечення безпеки та обороноздатності держави. В інших випадках навпаки доцільно надавати працівникам за їх бажанням щорічні, соціальні відпустки та відпустки без збереження зарплати.

Проте треба враховувати, що згідно із Законом України "Про відпустки" окремі види відпусток надаються роботодавцем в обов'язковому порядку за ініціативою працівника, а деякі - за згодою сторін.

Також є категорії працівників, яким щорічні відпустки за їх бажанням надають в зручний для них час.

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Тетяна ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора