A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Дата: 04.03.2022 17:32
Кількість переглядів: 219

Протягом останніх кількох днів сотні працівників вступили до територіальної оборони.

Територіальна оборона - система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюють у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також щоб надати допомогу у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій (п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702).

Складові територіальної оборони:

  • військова;
  • цивільна;
  • військово-цивільна.

Саме те, до якої складової долучився працівник, визначає обсяг гарантій, які надає держава станом на сьогодні.

Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучають до виконання завдань територіальної оборони.

Працівники, які долучилися до цієї складової, уклали контракти про проходження військової службипризвані як резервісти або під час мобілізації.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучають до територіальної оборони. Працівники цих органів діють на місцях і забезпечують організаційні процеси.

Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучають до територіальної оборони.

На сьогодні, напевне, це найчисленніша група працівників віком від 18 років. Навіть громадяни України, які не проходили військову службу у ЗСУ та (або) службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах, можуть вступити до складу добровольчих формувань територіальних громад після того, як складуть присягу добровольця територіальної оборони (ч. 7 ст. 9 Закону № 1702).

Як утворюються і діють добровольчі формування територіальних громад (далі — добровольчі формування), набувають та припиняють членство в добровольчих формуваннях, визначає Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449.

Із добровольцями територіальної оборони укладатимуть контракт, але наразі Міноборони ще не затвердив його форму.

Облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, веде територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за територіальним принципом. Командир добровольчого формування веде іменний список добровольчого формування (п. 22 Положення № 1449). Поки що облік ведуть за спрощеним порядком через воєнний стан у країні.

Гарантії працівникам

Працівників, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони і уклали контракти про проходження військової службипризвані як резервісти або під час мобілізації, увільняємо від роботи, зберігаємо місце роботи, посаду і середній заробіток (ст. 119 КЗпП).

Якщо працівник не встиг надати документи, які підтверджують призов (вступ) на військову службу, табелюйте його буквеним кодом «НЗ» або цифровим 28 (неявки з нез’ясованих причин), допоки працівник не надасть документи.

Після того, як одержите підтвердні документи:

  • зареєструйте їх в Журналі реєстрації вхідних документів;
  • видайте поточною датою наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження служби з дати початку служби зі збереженням місця роботи, посади і середньої зарплати;
  • складіть скоригований табель обліку використання робочого часу. Позначте відсутність працівника з дати початку служби буквеним кодом ІН або цифровим 22 (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством).

Бухгалтерія нарахує і виплатить зарплату, що належить працівникові за період, який він прослужив, а в подальшому виплачуватиме зарплату у строки, встановлені на підприємстві.

Для працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад, прямо прописати гарантії не встигли. Ніхто не очікував такої навали окупантів, що так терміново доведеться укомплектовувати добровольчі формування, а кількість громадян, що бажають вступити до добровольчих формувань буде більшою, аніж такі формування готові прийняти.

Поки що маємо загальну норму: на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (ч. 2 ст. 24 Закону № 1702).

Гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для такої категорії працівників поки що не прописані, адже вони не є військовослужбовцями. Сподіваємося, що такі гарантії випишуть і поширять на всіх, хто обороняв країну.

Поки що табелюйте відсутність працівників буквеним кодом «НЗ» або цифровим 28 (неявки з нез’ясованих причин). Як тільки ми дізнаємося про зміни законодавства — негайно вас про це поінформуємо.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора