Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «УКРПОШТА» інформує:

Дата: 22.02.2022 10:22
Кількість переглядів: 407

Акціонерне товариство «Укрпошта», далі по тексту - Укрпошта, засвідчує Вам свою повагу та, опрацювавши звернення депутатів Зіньківської міської ради від 24.12.2021, що надійшло до Укрпошти зверненням народного депутата України Кулініч О.І. від 06.01.2022 вих. № 348-4/2-2 та Вашим листом від 05.01.2022 № 08-24/52 та зареєстровано 06.01.2022 та

10.01.2022 відповідно, повідомляє наступне.

Укрпошта, як національний оператор поштового зв'язку, здійснює свою господарську діяльність виключно в межах діючого законодавства України та ставить за мету надавати послуги поштового зв'язку, доставки періодичних друкованих видань, виплати та доставки пенсій та соціальних виплат на всій території країни, включаючи малонаселені та віддалені села та хутори.       

Укрпошта є єдиним логістичним оператором, який виконує поставлені державою завдання щодо доставки малозабезпеченим верствам населення пенсій та соціальних виплат, приймання комунальних платежів та надання інших послуг. На сьогодні Укрпошта має найбільшу мережу відділень в Україні, як серед інших поштових компаній, так і серед банків. Мережа налічує біля 10 тис. об'єктів поштового зв'язку, серед яких переважна більшість (близько 7 тис.) знаходиться в сільській місцевості.

Незважаючи на те, що на сьогодні проблемою сільської місцевості є незадовільний стан доріг, відсутність транспортного сполучення та будь-яких об'єктів з соціальної інфраструктури, Укрпошта шукає шляхи та можливості бути присутнім у самих малонаселених та віддалених селах та хуторах країни.

Слід зазначити, що Укрпошта не є державним підприємством, не утримується за рахунок бюджетних коштів, а джерелом її фінансування є власний капітал та кошти отримані від здійснення господарської діяльності. Тому наші плани та завдання направлені на підвищення рівня ефективності та зменшення витрат, одне з яких є визначена кількість відділень поштового зв'язку (далі - ВПІЗ), та працівників, в такому обсязі, щоб мати можливість покривати витрати та забезпечувати рентабельну діяльність товариства.

Утримання ВГПІЗ та якісне обслуговування мешканців в сільській місцевості є однією з нагальних проблем товариства з наступних причин: падіння обсягів основних послуг та низьке завантаження персоналу, скорочення населення в сільській місцевості, що ускладнює працевлаштування кваліфікованого персоналу; значна збитковість більшості сільських відділень, зношеність та незадовільний стан приміщень ВПЗ, що потребують суттєвих ремонтів та переоснащення.

Враховуючи зазначене, Укрпошта прийняла рішення щодо організації роботи мережі у сільській місцевості за рахунок повноцінного відділення в мобільному форматі, яке надає поштові, фінансові та інші послуги.

При впровадженні пересувних відділень поштового зв'язку (далі по тексту - ПВИЗ) у населені пункти регіонів за визначеним графіком приїжджає поштова машина, яка, відповідно до типу обслуговування, зокрема, у точці присутності, визначеній спільно 3 місцевою владою, наприклад, приміщення діючих ВГІЗ, кімнати в конторах, сільраді, бібліотеці та інше, надає поштові та фінансові послуги. У разі відсутності приміщень, послуги надаються в обладнаному автомобілі та листоношами на доставних дільницях. При цьому, автомобілі оснащені СР5 модулями, за допомогою яких проводиться моніторинг роботи ПВПЗ, дотримання встановлених режимів роботи.

Слід зазначити, що формування мережі об'єктів поштового зв'язку Укрпошти здійснюється відповідно до діючих розпорядчих документів Укрпошти, що розроблені на підставі вимог Нормативів розвитку та розміщення у містах і сільській місцевості мережі об'єктів поштового зв'язку та поштових скриньок національного оператора поштового зв'язку, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 року №959, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28.01.2014 року за 3174/2495 (із змінами). Режими роботи ВІЗ, встановлюються окремо, в залежності від кількості населення та обсягів наданих послуг, що мешкає в населеному пункті, а саме:

- режими роботи для ВПЗ, що функціонують до впровадження проектів «Сільське відділення» та «Пересувне відділення поштового зв'язку», встановлюється: до 500 осіб - один раз на тиждень, від 501 осіб до 1200 осіб - два рази на тиждень, від 1201 осіб та більше - три рази на тиждень. Кількість днів роботи на тиждень може бути збільшено з урахуванням обсягів послуг, що надаються населенню, але не більше ніж на один день;

- режими роботи для ПВІЗ, після їх впровадження у сільських населених пунктах, встановлюється: до 500 осіб - один раз на тиждень, від 501 осіб до 2000 осіб - два рази на тиждень. Режими стаціонарних ВПЗ на визначених територіях значно збільшаться та будуть складати п'ять днів на тиждень.

Полтавською філією Укрпошти проведено аналіз спожитих послуг у ВПЗ Полтавської області. Протягом останніх років для відділень характерна стійка тенденція падіння обсягів наданих послуг населенню, що призводить до недоотримання прибутку Укрпоштою та до функціонування ВПІЗ на межі збитковості. Витрати на утримання ВПЗ з кожним роком зростають через вплив інфляційних процесів, а також через підвищення цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, опалення та інші комунальні послуги.

 Враховуючи вищезазначене, Укрпошта прийняла рішення щодо організації роботи мережі у сільській місцевості за рахунок повноцінного відділення в мобільному форматі, яке надає поштові, фінансові та інші послуги.

Так, з 01.03.2022 у точці базування Зіньків будуть функціонувати 9 ПВІЗ, а саме: №№ 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, що будуть надавати послуги поштового зв'язку у складі начальника ПВІЗ, листоноші та водія.

Щодо населених пунктів, зазначених у зверненні інформуємо, що послуги в них будуть надаватися відповідно до встановленого Нормативу, а саме:

- Артелярщина, де мешкає 392 особи 1 раз на тиждень у четвер ПВПЗ № 53;

- Бобрівник, де мешкає 1120 осіб 2 рази натиждень у вівторок та п'ятницю ПВИЗ № 46;

- Бірки, де мешкає 1188 осіб 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВПЗ № 46;

- Власівка, де мешкає 607 осіб 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВПЗ № 48;

- Високе, де мешкає 501 особа 2 рази на тиждень у середу та суботу ПВІЗ № 52;

- Загрунівка, де мешкає 418 осіб 1 раз на тиждень у суботу ПВПЗ № 46;

- Дейкалівка, де мешкає 948 осіб 2 рази на тиждень у середу та суботу ПВПЗ № 48;

- Кирило-Ганнівка, де мешкає 402 особи 1 раз на тиждень у четвер ПВПЗ № 49;

- Пірки, де мешкає 703 особи 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВИПЗ № 52;

- Покровське, де мешкає 556 осіб 2 рази на тиждень у середу та суботу ПВПЗ № 53;

- Проценки, де мешкає 545 осіб 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВПЗ № 45;

- Пишненки, де мешкає 548 осіб 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВПЗ № 47;

- Ставкове, де мешкає 549 осіб 2 рази на тиждень у середу та суботу ПВІІЗ № 49;

- Удовиченки, де мешкає 535 осіб 2 рази на тиждень у середу та суботу ПВ№З № 52;

- Шенгаріївка, де мешкає 453 особи 1 раз на тиждень у четвер ПВПЗ № 45;

- Шилівка, де мешкає 735 осіб 2 рази на тиждень у вівторок та п'ятницю ПВПЗ № 48.

У населених пунктах Бірки та Дейкалівка залишаться працювати листоноші, які будуть надавати послуги поштового зв'язку одночасно з бригадою ПВПЗ в даному населеному пункті.

У населених пунктах Опішня, Лютенські-Будища, Тарасівка та Велика Павлівке стаціонарні ВПЗ залишаться працювати у звичайному режимі.

Враховуючи все вищевикладене та Вашу небайдужість до проблем поштового зв'язку звертаємо Вашу увагу на те, що мережа ВПЗ Укрпошти може існувати та розвиватися, у раз нарощування попиту користувачів на послуги поштового зв'язку, а також при наявності підтримки органів влади. Зазначена норма визначена статтею 12 Закону України «Про поштовий зв'язок».

Таким чином, лише спільними зусиллями та вжиттям відповідних заходів місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та національного оператора можливо надалі забезпечити якісне надання послуг поштового зв'язку на території України.

Маємо надію на Вашу підтримку та дякуємо за небайдужість до проблем Укрпошти.

Із повагою Генеральний директор Ігор СМІЛЯНСЬКИЙ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора