A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Андрій Івченко: «Машиною часу» – до роботи агрономом

Дата: 21.02.2022 14:35
Кількість переглядів: 316

Він трудився на благо людей від темна до темна

Андрій Івченко – відома в Зіньківській громаді й далеко за її межами особа.

Заступник начальника райуправління сільського господарства з рослинництва, багаторічний голова колгоспу, наполегливий агроном, безмежно закохана в рідний край та землю людина. Біографія Андрія Петровича багата на події як в особистому, так і професійному житті. А днями, 12 лютого, він відзначив іще один свій ювілей – 70-річчя від дня народження.

– Андрію Петровичу, звідки Ви родом?

Я народився і виріс у селі Галійка Покровської сільської ради Зіньківського району. Навчався в Покровській 8-річній школі, закінчив 10-й клас у Човно-Федорівській середній. Потім вступив до Полтавського сільськогосподарського інституту, де закінчив агрономічний та економічний факультети.

– Де розпочали свою трудову діяльність?

– Після навчання в інституті, працював бригадиром тракторної бригади, був секретарем парторганізації, а потім тривалий час очолював колгосп «Прапор Леніна» (нині ТОВ «Октан»).

– Як минав Ваш робочий день?

– Від темна до темна (усміхається). Роботи в колгоспі було чимало, тож працювати доводилося тяжко.

– Скільки років працювали головою колективного господарства?

– 12. Із 1987-го по 1999 роки.

– Чимось доводилося жертвувати у своєму житті заради роботи?

Часом. Але міцну підтримку отримував удома – від дружини та синів.

Андрій Петрович – людина слова й діла, – додає до розповіді ювіляра староста Покровського старостинського округу Олександр Скрипник. – Його неодноразово обирали головою колгоспу, він мав неабиякий авторитет та повагу не лише серед односельців, а й серед тих людей, із якими доводилося співпрацювати. Саме завдяки Андрію Петровичу було проведено газ в оселі жителів сіл Покровської сільської ради. Нам відрадно, що маємо такого земляка – Людину з великої літери.

Окрім того, що за час, коли Андрій Івченко очолював колгосп, газифікували село, було проведено водогони, працівники контори перейшли працювати в нове приміщення. За 12 років керівник зробив чимало для місцевих жителів. Тож навіть із плином часу його ім’я в селі сприймають тут із повагою й подякою.

13 років, аж до виходу на заслужений відпочинок, Андрій Івченко працював у колгоспі СБК «Росія» головним агрономом.

Таким братом можна тільки пишатися. Працювати агрономом Андрієві Петровичу подобалося понад усе. Дуже старався. Неодноразово чула від його односельців: «Ще не встигло розвидніться на вулиці, а Андрій Петрович уже бігає по полях, – ділиться своїми спогадами старша сестра Ніна Гусак. І сам він цю любов підтверджує.

– Андрію Петровичу, якби існувала «машина часу», у який рік свого життя Ви б відправилися й чому? Який період життя є для Вас найяскравішим?

– Хотілося б повернути час назад і бути агрономом.

– Як склалося Ваше життя після виходу на заслужений відпочинок?

– Немає нічого гіршого, ніж бути на пенсії (усміхається). Постійно очима шукаєш на обрії трактора, спостерігаєш за ним, а думки повертаються назад – у той час, коли кипіла робота в колгоспі.

– Порівнюючи сьогоднішнє сільгосппідприємство «Октан» із колгоспом, що можете сказати?

– Прогрес значно помітний. Із цією технікою, що нині, ми б і гори звернули. Тепер і врожаї значно більші, ніж були тоді. Усе йде вперед, у ногу з часом. На сьогодні трактор у поле заїхав – і через декілька годин воно чорне, а в наші часи…

– Яке основне правило Вашого життя?

– Робити для людей!

Нині Андрій Івченко – щасливий чоловік для дружини Катерини, люблячий тато для двох синів: Олега й Сергія, турботливий дідусь трьох онуків: Артема, Злати та Іллі. До речі, справу батька продовжив менший син – Сергій. На сьогодні він працює головним економістом ТОВ «Октан». Старший син Андрія Петровича трудиться в Опішні.

– Андрію Петровичу, що для Вас означає сім’я?

– Для мене особисто сім’я – це найголовніше, це все: опора, надійна підтримка, фундамент і запорука успіху.

Міський голова, виконавчий комітет, депутатський корпус та всі працівники структурних підрозділів Зіньківської міської ради щиро вітають Андрія Івченка з 70-літтям і зичать: хай кожен день буде наповнений гарним настроєм і душевними зустрічами, хай щастя і радощі, добробут і достаток приходять у домівку!

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора