A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Велика Павлівка. Людські долі з ароматом хліба

Дата: 22.02.2022 08:10
Кількість переглядів: 372

Родину Гриценків із Великої Павлівки добре знають не лише в рідному селі, адже Катерина Іванівна та її невісточка Наталія – справжні чарівниці у випіканні короваїв, пасок та іншої смакоти, яка завжди виходить пухкою й запашною та прикрашає весільні й святкові столи.

Як говорить Катерина Гриценко: «Коровай – символ сонця та плодючості, достатку та щастя. Його пишність, величина та смак символізують статус майбутньої сім’ї. Кажуть, який коровай вдасться, така й доля чекає на подружжя. Ніколи до випікання короваю не допускали вдів, розлучених, незаміжніх і безплідних жінок. У процесі брали участь переважно п’ять-сім жінок, щасливих у шлюбі, такі, які зможуть передати своє сімейне щастя та добробут новоствореній молодій сім’ї. Кожна прикраса з тіста на короваї має символічне значення: калина означає красу, молодість, щастя, виноград – добробут, достаток у родині, пташечки – вірність, відданість, лебеді – вірне кохання».

Раніше найстаршою хлібопекаркою в родині Гриценків була Олена Мелешко, мама Катерини Іванівни. Тепер остання сама керує процесом створення короваїв. І любов до хлібопечення – то, мабуть, генетичне, що передається з покоління в покоління.

Допомагають жінці у виготовленні святкової випічки Лідія Фучко, Катерина Гумен, Надія Швець, Тетяна Гриценко.

Славиться наше село цими знатними коровайницями, які зберігають старовинні обряди, якими користуються під час випікання хліба.

Раніше короваї робили в кожному дворі, де збиралися грати весілля. У хатах стояли великі печі, тепер таких майже не лишилося. Хіба що в старих будинках та літніх кухнях (така є й у Гриценків). Дорідна піч із просторим горнилом дає змогу випікати найпишніші короваї. Тож їх і замовляють Катерині Іванівні.

А ще у Великій Павлівці збереглася чудова традиція випікати житніх коників, яких додають до весільного короваю.

У знатних коровайниць села є багато фото з фестивалів в Ірпіні, Львові, Опішні, Зінькові, звідки наші землячки поверталися з нагородами та почесним званням «Краща коровайниця». Запрошували їх і в Національний історико-етнографічний заповідник у Переяславі-Хмельницькому та інші музеї. Повсюди вони дивували глядачів своїми неперевершеними виробами з тіста. Ними пишаються так само, як рідним селом. Руки цих чудових майстринь «золоті», адже випікають таку красу й смакоту.

Бажаємо цим умілим господиням міцного здоров’я, невичерпної енер

гії, щастя та натхнення в їхній творчій клопіткій праці!

Колектив Великопавлівської сільської бібліотеки-філії

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора