A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Кокцидіоз птиці

Дата: 17.02.2022 08:09
Кількість переглядів: 496

Домашня птиця та худоба  вже від народження зустрічається з небезпекою, в тому числі з таким захворюванням, як кокцидіоз під час споживання корму та води  заражених зрілими ооцистами еймерій. Кокцидії птиці, як правило, специфічні для господаря, і різні види паразитують на певних ділянках кишечника. Однак у диких птахів, включаючи перепелів, кокцидії можуть паразитувати на всьому кишковому тракті.

Особливості кокцидіозу у бройлерів

Кокцидіоз являє небезпеку для бройлерів, особливо для молодняку. Перебіг захворювання швидке і за кілька днів воно вражає велика кількість особин. Розвиток бактерій відбувається в кишечнику і за 2-3 дні кількість кокцидій може досягти до кілька тисяч. В результаті птах стає млявим, у нього пропадає апетит, порушується структура оперення. Засвоюваність поживних речовин порушується, це все призводить до голодних набряків і загибелі бройлерів. Зараження відбувається через корм, воду, через послід, інфікованих птахів. Джерелами зараження можуть стати комахи, люди, інструментарій. Лікування кокцидіозу у бройлерів має здійснюватися максимально швидко.

Кокцидіоз у курчат

Найбільш часто уражуються і тяжко хворіють на еймеріоз курчата у віці від трьох до шести тижнів. Новонароджені курчата зазвичай слабо чутливі до інвазії через недостатню активність хімотрипсину та жовточних солей у кишечнику, які необхідні для руйнування оболонки ооцисту та початку захворювання. Падіж курчат може становити 60 % і більше. Інвазія завдає великих збитків птахівництву.

Оптимальний період розвитку захворювання у курчат – тепла, дощова погода. У цих умови досить 2-3 дня для повного дозрівання збудника. Причинами появи хвороби є зміна корму, стресові ситуації. Саме тому важливо знати, як і чим лікувати кокцидіоз у курчат.

Характерними симптомами кокцидіозу у курчат є те, що вони збиваються у зграї, намагаються зігрітися, мало рухаються. Помітна загальна слабкість та невпевненість під час руху, аж до розвитку парезів та паралічів; розтягується зоб, скуйовджується пір’я. Послід стає рідким з великими домішками слизу та інколи крові, з часом розвивається пронос, пір’я навколо клоаки сильно забруднюється. Внаслідок анемії сережки та гребінь світлішають. Такі курчата швидко худнуть та під час гострого перебігу хвороби гинуть на 2–3-й день після появи перших клінічних ознак. При гострому перебігу захворювання смертність може досягати 50–70%. При підгострих симптомах розвиваються повільніше, а курчата гинуть протягом другого тижня хвороби.

Профілактика кокцидіозу у курчат

Захворювання кокцидіоз у курей і курчат легше попередити, ніж потім лікувати. Тому профілактичні заходи повинні бути спрямовані на запобігання зараженню на боротьбу зі шкідливими бактеріями, які є в організмі птахів.

Рекомендації, які виконують під час профілактичних заходів:

  • стіни і робочий інвентар краще пропалити паяльником, це забезпечить повну загибель збудників;
  • підстилка для птахів завжди повинна знаходитися в сухому стані;
  • кокцидістатики у корм з першого дня життя пташенят;
  • вакцинація проти кокцидіозу. Вона зміцнює імунітет і підвищує опірність організму до інфекцій, включаючи кокцидіоз.

Профілактика допоможе запобігти захворюванню, а також зміцнити імунітет і підвищити опірність організму особин до кокцидіозу.

Чистота- запорука здоров´я – обробка підлоги від кокцидіозу

 

Головний спеціаліст відділу ветеринарної медицини та протиепізоотичної роботи Полтавського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Микола Фучко

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора