A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Ніна Педик: «Оголошую вас чоловіком та дружиною!»

Дата: 13.02.2022 10:00
Кількість переглядів: 1398

Відділ рацс – це не просто місце, куди люди йдуть офіційно оформити свої стосунки,

це ціле життя

Незабаром одне з найбільш романтичних свят року – День усіх закоханих, День Святого Валентина. Напередодні нього ми вирішили поспілкуватися з людиною, яка допомагає об’єднувати закоханих, створювати сім’ї, – із начальником Зіньківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ніною Педик. Вона розповіла про свою професію, підготовку до урочистостей, зміни та тенденції весільних церемоній тощо.

– Ніно Володимирівно, скільки років Ви працюєте у відділі рацс і стаєте свідком народження нових родин? Із чого все почалося?

– У відділі державної реєстрації актів цивільного стану я працюю з 2004-го, тобто уже 18 років. Роботу мені запропонував начальник Зіньківського районного управління юстиції Олександр Капустін. Я погодилась, не вагаючись, бо робота у відділі рацс мені видавалась цікавою.

– Що входить у коло Ваших професійних обов’язків?

– Зазвичай, коли люди чують про рацс, то відразу виникає асоціація зі шлюбами. Насправді наша діяльність має дуже великий спектр. Працівники відділу ДРАЦС проводять державну реєстрацію шлюбу або його розірвання, реєстрацію смерті, зміни імені, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх і багато іншого.

– Як зазвичай у Вас проходить робочий день?

Свою роботу дуже люблю. Це той випадок, коли хочеться йти на роботу. Дуже важливим фактором є чудовий колектив однодумців-професіоналів, у якому працюють і досвідчені, і молоді фахівці. Кожний робочий день не схожий на інший. Дуже радіємо, коли народжуються дітки, і ми щиро вітаємо батьків із поповненням у їхніх родинах. У нас працює багато нових електронних сервісів. Одним із них є реєстрація новонароджених діток у застосунку «Дія» – надання комплексної послуги «єМалятко». При певних вимогах до документів батьків вони одночасно з реєстрацією народження дитини отримують комплекс послуг. Усі робочі дні – дуже насичені та різнопланові. Люди звертаються з різних питань: хто хоче подати заяву на реєстрацію шлюбу, у когось є невідповідність у документах і для вирішення юридичних питань потрібно привести документи в порядок. Наразі багато громадян їдуть працювати за кордон. Їм потрібно українські документи легалізувати для використання в тій чи тій країні. Для цього в нашому відділі надається послуга з проставлення електронного апостилю. Це дуже зручно й швидко. І це далеко не весь перелік нашої діяльності.

Що найскладніше у Вашій роботі?

Є багато і сумних, і прикрих моментів. Дуже співчуваємо, коли в сім’ю приходить горе, помирає людина. Але це життя, і наша робота налаштована так, щоб громадяни, які звертаються до нас із будь-якого приводу, були задоволені й отримали якісні послуги. І це не лише документи (свідоцтва, витяги). Ми юристи, тому наша допомога має бути висококваліфікованою. Дуже багато надаємо консультацій громадянам не лише у сфері сімейного законодавства, а й у інших галузях права. Завжди прикро, коли не вдається допомогти людині у вирішенні того чи того питання.

Чим найбільше Вам подобається робота?

– Мабуть, тим, що ми працюємо для людей. Основним правилом нашого колективу є «Допоможи людині». До нас приходять різні відвідувачі, із різними питаннями, настроєм: один іде, як до чиновника, другий із якоюсь пересторогою, третій у поганому настрої. Наше завдання – до всіх знайти підхід і добре слово, а найголовніше, максимально допомогти у вирішенні питання, щоб людина від нас вийшла задоволена.

– Чи готуєтесь до весільних церемоній? Хвилюєтесь?

Звичайно, весільні церемонії – це свято, народження нової сім’ї. І наше завдання – зробити цю важливу подію урочистою й незабутньою. Хвилювання є перед кожною весільною церемонією, скільки б ти їх не провів. Здавалося б, усе відпрацьовано, налагоджено, але кожного разу, коли лунає марш Мендельсона, у зал урочистих подій заходить нова пара наречених, усе відбувається, як уперше. Слова, із якими я звертаюся до молодят, дуже схожі, але, що важливо для кожної пари, вони проговорюються по-іншому, по-особливому. Адже, коли на тебе дивляться очі то занадто схвильовані, то безмежно закохані, то стурбованозанепокоєні, відразу починаєш імпровізувати, щоб підібрати ключик до кожної пари, щоб вона була в зоні комфорту.

– Ніно Володимирівно, якщо порівнювати ті церемонії, які зараз, із тими, що були колись, щось у них змінилося?

– Так, трохи є відмінностей. Раніше церемонії були багатолюдними – із більшою кількістю гостей і запрошених. Чимало з інших країн було гостей, які приїхали на святкування до родини. Нині в наше життя свої корективи вніс Covid. І ми не стали винятком. Урочисті реєстрації проводимо з урахуванням карантинних вимог, а це й маски, й обмежена кількість гостей.

– Які цікаві тенденції прослідковуєте з плином часу?

– Життя постійно змінюється, вносяться зміни й у законодавство. За час моєї роботи в системі драцс законотворці змінили шлюбний вік. Раніше було встановлено для дівчат 17 років, для юнаків 18. На сьогодні зрівняли всіх – 18 років. Також діє пілотний проєкт «Шлюб за добу». У нашій області цю послугу надають Полтава та Кременчук. Скористатися нею можуть усі охочі. Також із нового – можливість подання заяви про шлюб онлайн через вебпортал «Звернення у сфері драцс».

Можете виокремити найоригінальніше весілля, яке запам’яталося?

– Оригінальних весіль було доволі багато, усіх не перелічити. Пригадую, були вишукані наречені, які приїжджали на кареті, запряженій парою красивих коней, і відповідно одягнуті. Інші – на раритетній машині, і одяг відповідно в стилі «ретро». Іще була пара в новеньких спортивних костюмах і кедах. І, що важливо, усі вони живуть щасливим подружнім життям.

– Яка пара запам’яталася Вам найбільше?

– Звичайно, перша урочиста церемонія. Пам’ятаю своє велике хвилювання та пам’ятаю цю чудову пару зіньківців. Приємно на сьогодні спостерігати за ними, адже вони разом уже 18 щасливих років, у родині підростає донька. Будемо пропонувати їм на 20 років подружнього життя провести ювілейне, «порцелянове», весілля. До речі, ювілейні весілля – це також один із напрямків нашої роботи.

Незабаром – День закоханих. Скажіть, будь ласка, скільки пар за десять років стало на весільний рушник саме 14 лютого? Чим цей день особливий чи таємничий?

На жаль, цього року День закоханих, 14 лютого, випав на понеділок, тому в нас немає охочих зареєструвати шлюб. Проте в минулі роки цього дня поєднали серця особливі романтики. По роках це виглядає так:

Велика приємність, що жодна пара, яка одружилася в День закоханих, не розлучилася.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора