Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Нова хвиля Covid-19: бережіть себе та близьких!

Дата: 15.02.2022 14:27
Кількість переглядів: 477

Зіньківщину накрила чергова хвиля захворюваності на коронавірусну інфекцію

Симптомами Covid-19, зокрема викликаного коронавірусом нового штаму «Омікрон», може бути нежить, втома, головний біль, чхання, біль у горлі, кашель, лихоманка чи хриплий голос.

Коронавірусна хвороба може бути схожою на застуду, не мати специфічних ознак. Тому за будь-яких ознак гострої респіраторно-вірусної інфекції (ГРВІ) варто робити тест на Covid-19. Це допомагає виявити захворювання. Тільки в цьому випадку лікар може призначити ефективне лікування, а самоізоляція – зменшити ризик інфікування оточення.

Наразі безоплатному тестуванню на Covid-19 підлягають не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу. Направлення на безоплатне тестування надає сімейний лікар.

На сьогодні в громаді працює 13 таких фахівців. Лікарі сімейної медицини обслуговують 21245 жителів Зіньківщини – громадян, які уклали декларації. На одного лікаря припадає в середньому 1634 пацієнти. Люди отримують медичну допомогу в п’яти амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини та 28 фельдшерсько-акушерських пунктах, що входять до складу Зіньківського центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Тут проводять роботу з діагностики та лікування хворих на Covid-19, вакцинацію населення громади. Один пункт щеплень розгорнуто в Зіньківській амбулаторії, три мобільні бригади курсують по віддалених територіях.

Нині люди не стоять у довжелезних чергах під кабінетами лікарів, бо записуються на прийом онлайн, в електронну чергу, або за телефоном +38-05353- 3-18-02. І це добре, адже до отримання результатів тестування та під час видимих симптомів ГРВІ не варто відвідувати місця загального скупчення людей, краще дотримуватися режиму самоізоляції.

Найважче захворювання, викликане «Омікроном», переносять діти

Найгірше коронавірусну хворобу, викликану штамом «Омікрон», переносять діти до року – у них швидко розвивається важка пневмонія. Про це розповіла лікар-педіатр, завідувачка дитячим інфекційним відділенням Зіньківської міської центральної лікарні Тамара Вольвач.

– «Омікрон» – це, найперше, швидка поширеність. Дуже часто спостерігається хвилеподібний перебіг хвороби. Це стосується і дітей, і старших людей, – зазначила лікарка.

Клінічні ознаки викликаної цим штамом інфекції дуже схожі на звичайну застуду. Серед перших ознак зараження – болі й першіння в горлі, охриплість, кашель. Тому рекомендації для батьків, що допоможуть вберегти дітей від захворювання, це – навчити малечу регулярно мити руки з милом щонайменше 20 секунд; кашляти й чхати в серветку або згин ліктя; не підходити до хворих ближче, ніж на 1,5-2 м. Крім того, хворі діти мають залишатися вдома, не відвідувати заклади дошкільної та загальної середньої освіти. Слід утримуватися від відвідування місць скупчення людей та пам’ятати, що вакцинація від Covid-19 рятує життя.

– Я рекомендую дорослим, у яких є діти, особливо до однорічного віку, за перших ознак захворювання сина чи доньки звертатися до лікарів-педіатрів. У ЦПМСД працюють три таких фахівці, – сказала Тамара Вольвач. – А щоб уберегтися від хвороби, носіть маски, тримайте дистанцію, мийте руки та вакцинуйтеся від Covid-19.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора