A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Визначили, скільки звірів у мисливських угіддях громади

Дата: 11.02.2022 08:10
Кількість переглядів: 560

На початку лютого в мисливських угіддях на території Зіньківської громади провели облік (таксацію) чисельності диких мисливських тварин.

Обліковували мисливських хутрових і парнокопитних звірів Зіньківське госпрозрахункове мисливськорибальське господарство та ТОВ «Бірківське». Роботу виконували відповідно до затвердженого Гадяцьким держлісгоспом графіка.

Згідно з законом України «Про мисливське господарство та полювання», таксація обов’язково проводиться мисливськими господарствами, користувачами мисливських угідь щороку після завершення сезону полювання.

– Таксація – робота не з легких, адже потрібно максимально точно з’ясувати кількість тварин у лісовому масиві. Під час обліку визначається видовий склад, встановлені місця проживання звірів, їх міграції, територіальне розміщення чисельності в різних місцях мисливських угідь. Є кілька способів облікувати тварин: шумовим погоном, маршрутним методом та спостереженням у місцях підгодівлі. Тобто тварин зганяють для обрахування кількості або ж узимку орієнтуються за слідами на снігу. Полегшувала проведення цьогорічного обліку наявність снігового покриву, адже за слідами найлегше не лише простежити міграцію звірів у лісових масивах, а й визначити їхню кількість. Тварин із невластивою поведінкою, ослаблених, хворих та тіл загиблих звірів і птиці під час обходів не виявлено. Про це складено відповідні акти обліку. Результати проведеної таксації свідчать, що більшість тварин у нашому мисливському господарстві – у межах оптимальної чисельності, тобто забезпечено раціональне та невиснажливе використання дикої фауни, – розповів директор Зіньківського госпрозрахункового мисливсько-рибальського господарства Валерій Нижник.

На підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність господарств, визначаються норми відстрілу на наступний мисливський сезон, ухвалюються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин. Після закінчення обліку мисливствознавці кожного господарства узагальнюють отриману інформацію й готують проєкти лімітів використання мисливських тварин.

Відрадно, що в мисливських господарствах на території Зіньківської громади по-справжньому дбають про лісових звірів, створюючи для них достатню кормову базу, крім того, регулярно підгодовують узимку.

Зіньківське госпрозрахункове мисливсько-рибальське господарство

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора