Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Зміни в земельномузаконодавстві

Дата: 09.02.2022 11:15
Кількість переглядів: 419

27 травня 2021 року набув чинності закон №1423-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Цим документом внесено зміни, які стосуються безпосередньо питань у сфері земельних відносин, у тому числі щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення.

Саме після 27 травня 2021 року міська рада набула повноважень із розпорядження всіма землями державної власності, які розташовані за межами населених пунктів у межах Зіньківської територіальної громади, крім земель, які залишаються в державній власності, наприклад, які використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування, землі оборони, більшість земель лісогосподарського призначення та ін.

Попередньо розпорядження земельними ділянками за межами населених пунктів здійснював Держгеокадастр (із 2013 року). Як наслідок, майже вся земля була роздана в приватну власність або в оренду на досить тривалий термін під низький відсоток орендної плати (4-8% від нормативно-грошової оцінки). Перехід земельних ділянок із державної власності в комунальну не є підставою для припинення права оренди. Внесення змін до договору оренди здійснюється лише за згодою сторін договору.

Надані Держгеокадастром, сільськими та міською радами дозволи на розроблення документації із землеустрою є чинними. Рішення про затвердження такої документації, що не була затверджена, ухвалює міська рада. Таким чином, громадянам, які раніше отримали відповідні дозволи та витратили кошти на виготовлення документації, надано право на завершення процедури приватизації або оформлення права користування земельними ділянками.

Важливо! Ст. 59 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» доповнили таким абзацом: «Рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради». Відповідно, для ухвалення рішення про передачу земельної ділянки у власність потрібно 18 голосів депутатів. При цьому, під час такого голосування, голос міського голови не враховується.

Земельні ділянки для городництва

Ч. 1 ст. 36 Земельного кодексу України доповнено абзацом другим такого змісту: площа земельної ділянки, що надається в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 га.

Зазнала змін і ст. 118 цього кодексу. Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває в його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає клопотання до міської ради. До нього додається розроблена відповідно до закону України «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення.

Про актуальні питання земельного законодавства ми інформуватимемо й надалі.

Відділ земельних ресурсів та екології

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора