Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

ПДФО від ферми в Пірках – не в Суми, а до Зіньківської громади

Дата: 09.02.2022 08:20
Кількість переглядів: 1190

ПСП «Комишанське», молоко-товарна ферма якого розташована в Пірках, зареєстроване та здійснює основну господарську діяльність у Сумській області. Тож саме туди й ішли податки на доходи фізичних осіб (ПДФО), котрі працюють на фермі. Але з серпня 2021 року ситуація змінилася.

Тепер господарство сплачує кошти до бюджету Зіньківської міської територіальної громади, і це дуже важливо. У структурі доходів бюджету ПДФО – одне з основних джерел надходжень, тобто одне з тих джерел, звідки йдуть кошти на розвиток комунального господарства, медицини, благоустрій тощо.

Молоко-товарну ферму в Пірках (колишньому Комсомольському) підприємство відродило, надавши жителям Зіньківщини постійне місце роботи, майже 17 років тому. Під час розпаду СБК «Україна» навесні 2005 року жителі села в розпачі звернулися за допомогою до директора ПСП «Комишанське» Володимира Зубка. Працівники тодішньої занедбаної молоко-товарної ферми №4 та власники землі просили Володимира Івановича дати фермі та бригаді «друге життя», узяти їх під свою опіку.

Земля на полях була в бур’янах, амброзію довелося косити комбайнами, тільки потім орати. На фермі також викошували та вивозили бур’яни, ремонтували сараї для худоби. Спочатку люди пололи буряки, скирдували солому, а у вересні 2005 року працівники забрали своїх корів із молоко-товарної ферми №3, яких їм виділили на майнові паї. Потім за дорученням директора ПСП «Комишанське» будівельники звели на фермі новий корівник.

На даний час у господарстві в Пірках розташовані корівник, два телятники, свинарник, вівчарня, конюшня, сінник, ангар для техніки. Улітку з нього пайовикам видають паї. Тепер ферма нагадує ціле містечко, що складається з добротних, добре доглянутих та побілених споруд.

Керує молоко-товарною фермою Світлана Авраменко. Вона досконало знає свою роботу, сумлінна та відповідальна.

– На сьогодні в господарстві працює 25 осіб: п’ять доярок, шість телятників, по три свинарі й фуражири, механізатор, який обслуговує ферму, токар, двоє трактористів, які працюють у селі Комиші. Обліковець і технік штучного осіменіння – Ольга Храпач. У коло її обов’язків входить вчасно спарувати корову, подати звіти з надоїв молока, нарахувати заробітну плату працівникам ферми та ін., – розповідає Світлана Іванівна.

Наразі на фермі утримують 120 корів, 220 телят, 70 свиней, 70 овець, а також коней. Останніми фуражири завозять корма для скотини. Ними ферма забезпечена на 100%. Худобі згодовують сіно, солому, силос, дерть, макуху, мінеральні добавки. Завдяки хорошій годівлі на сьогодні удій – 25 кг молока на корову.

Відчуваючи постійну турботу про себе з боку керівництва, люди намагаються працювати старанніше. «Є стабільні робочі місця, а отже, є впевненість у завтрашньому дні», – тішаться працівники ферми. А завідувачка господарства говорить, що відокремлювати того, хто працює краще, неправильно, адже всі добре справляються зі своїми обов’язками. Навантаження на кожного немале, але люди стараються, тому й результати – високі.

Бібліотекар Пірківської бібліотеки-філії КЗ «ЗПБ ім. В.Г. Короленка» Наталія Нерозя, директор Пірківського сільського будинку культури Оксана Мільгевська

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора