A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Специфіка роботи неповнолітніх

Дата: 03.02.2022 09:32
Кількість переглядів: 180

Праця неповнолітніх має свою особливу специфіку. Неповнолітні особи, які не досягли 18 років у трудових правовідносинах прирівнюються до дорослих осіб (ст.187 КЗпП). При цьому, в галузі охорони праці, відпусток, робочого часу та інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, які встановлені законодавством України.

 З якого віку і при яких умовах дозволяється працевлаштування неповнолітніх?

- з 16 років до 18 років - приймаються на роботу без згоди батьків.

- з 15 років до 16 років - прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років не допускається. Як виняток, за наявності згоди одного з батьків, на роботу можуть прийматися неповнолітні, які досягли 15 років.

 - з 14 років до 15 років - як виняток, такі особи можуть залучатись для виконання легкої роботи. Також потрібна згода одного із батьків. Можуть залучатись виключно для роботи у вільний від навчання час; робота для підлітків повинна бути легкою та не завдавати шкоди здоров’ю неповнолітнього, а також не порушувати процес навчання (ст.188 КЗпП).

 Особливості працевлаштування неповнолітніх.

Неповнолітня особа обов’язково повинна пройти медичний огляд і надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі в трудовій діяльності. В подальшому особа повинна проходити кожного року обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21-річного віку (ст. 191 КЗпП).

З неповнолітньою особою трудовий договір обов’язково укладається у письмовій формі. Особа, що не досягла 16 років і не має паспорта, повинна надати роботодавцю свідоцтво про народження.

Неповнолітнім особам під час прийому на роботу випробувальний термін не встановлюється (ст. 26 КЗпП).

Кожна установа, організація та підприємство повинні вести  відповідний облік неповнолітніх працівників, в якому зазначається дата їх народження (ст. 189 КЗпП).

Скільки годин мають працювати неповнолітні?

Для неповнолітніх осіб встановлюється скорочена тривалість робочого часу:

  1. особам від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень (включно);
  2. особам від 15 до 16 років - до 24 годин на тиждень (включно);
  3. учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул можуть працювати не більше 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП).

Для учнів усіх цих вікових категорій, які працюють протягом навчального року – тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, зазначеної вище для осіб відповідного віку.

Охорона праці неповнолітніх. Які умови праці неповнолітніх і яку роботу забороняється виконувати неповнолітньому?

  1. Роботу із небезпечними та шкідливими умовами праці, важку та підземну роботу (ст.190 КЗпП).
  2. Переміщування та підіймання речей, вага яких більша за встановлені для них граничні норми. Вантажна робота підлітків не повинна становити більше 1/3 робочого часу.
  3. Нічну, надурочну та роботу у вихідні дні (ст.192 КЗпП). Час з 10 годин вечора до 6 годин ранку - вважається нічним.

 Право неповнолітніх на відпустку.

Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх осіб  складає 31 календарний день (ст.75 КЗпП).

Для неповнолітніх відпустка надається у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи.

Також забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років. 

 

 

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у

Полтавській області

Т.Жолоб

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора