A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Робота музею етнографії у Шилівському закладі загальної середньої освіти

Дата: 01.02.2022 11:27
Кількість переглядів: 653

Шилівка… Вона притулилася до Беєвої гори, розкинувши хатини-намистини по обох берегах тихої річечки Груні. Її стежинами варто пройти, щоб побачити красу природи і людей, зачерпнути натхнення і попросити благословення у землі, яка подарувала світові двох геніїв українського слова – братів Григорія та Григора Тютюнників.

У 2019 році ім’я Григорія і Григора Тютюнників було присвоєно Шилівському закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Заклад має давню історію, зберігає традиції (розвиток освіти у селі бере початок із 1882 року, коли  при церкві було відкрито однорічне церковне училище). У нас функціонують 2 музеї: музей письменників – земляків (керівник Зінаїда Вербич) та музей етнографії (керівник Марина Заставська). І якщо про музей письменників-земляків відомо багатьом не тільки жителям нашого району, а й України, бо він існує уже 21 рік, рада музею організовує і проводить різноманітні заходи районного, обласного, всеукраїнського рівнів, його відвідують усі, хто приїжджає у Шилівку і намагається пізнати місця, описані видатними українськими письменниками в глибоко вкорінених у рідну землю романах, повістях, оповіданнях, новелах, то музей етнографії не має такої популярності. Він був заснований  1 вересня 1983 року як куточок народознавства. Зареєстрований 6 січня 1998 року.  Музей створено за ініціативи педагогічного та учнівського колективів. Над його розвитком працюють учителі та учні. Допомога надходить від мешканців Шилівки, які дарують та передають для тимчасового користування предмети старовини і власні вироби декоративно-вжиткового мистецтва.

До експозицій музею належать наступні: «Сільська хата: світлиця», «Фрагмент рідної хати Григорія Тютюнника»,«Сільська хата: хатина», «Частина сільського двору».

У експозиції «Сільська хата: світлиця» представлені портрет Т.Г.Шевченка, старовинне дзеркало та годинник, прикрашені вишитими рушниками; тканий килим та доріжка, підвісна колиска, дерев’яне ліжко, дитяча колиска, обідній стіл із посудом, дві лави; колекція предметів побуту (прядки, праски, рублі та качалки, серп, дерев’яні ночви); український одяг. Вікна оформлені вишитими шторами (80-і роки ХХ ст.) та опішнянськими вазами.

У експозиції «Фрагмент рідної хати Григорія Тютюнника» знаходяться колаж зі світлин Г. М. Тютюнника та його рідних, аналогічний тому, що був у помешканні Ї. Ф. Буденної; фотокопія портрета Григорія Михайловича роботи С. Грузберга; копія робочого столу письменника, де розміщені гасова лампа, лист до молодшого брата та світлина, зроблена дружиною Григорія Михайловича О.Ф. Черненко.

У експозиції «Сільська хата: хатина» розташовані піч, мисник, посуд для приготування їжі, рогачі, лопата для випікання хліба, стіл, самовари, опішнянська кераміка, дерев’яні салотовки.

Експозиція «Фрагмент сільського двору» містить криницю з журавлем та дерев’яним відром, перелаз, тин з мальвами, лелече гніздо.

Пошукова і дослідницька робота триває. Продовжується збір та систематизація експонатів. Постійно проводяться тематичні виставки, класні години та екскурсії.

У музеї часто проводяться уроки, флешмоби, позакласні виховні заходи, виставки, а саме: урок англійської мови у 2 класі НУШ (проєкт «The Ukrainian wonder: vyshyvanka»), круглий стіл «Як парость виноградної лози, плекайте мову»  (за новелами Григора Тютюнника «Син приїхав», «Оддавали Катрю»), літературні читання «Тернова доля України» (Зображення голодомору1932-1933 років у творах братів Тютюнників), заходи до Дня української хустки «Наш родинний скарб»  та «Барвисте диво – українська хустка», виставки дитячих робіт (вишивки, ляльки-мотанки, малюнки).

Експозиції музею етнографії служать декораціями до інсценізацій. Під час роботи літнього мовного табору тут відбулася інсценізація казки «Колобок» англійською мовою; при вивченні творчості М. В. Гоголя на уроках зарубіжної літератури світлиця музею перетворюється на кімнату Оксани, а хатина – на домівку Солохи. Велика дослідницька робота передувала інсценізації фрагменту українського весілля за кіносценарієм Григора Тютюнника до роману Григорія Тютюнника «Вир» (нічне весілля Тимка та Орисі).

У 2021 році підготовлено нового екскурсовода – Інну Жук та записано відео екскурсію «Рідна хата – душі оберіг», яка була представлена 2 грудня 2021 року під час онлайн семінару для вчителів української мови та літератури «Використання творчості Григора Тютюнника і музею письменників-земляків в освітньому процесі в контексті реалізації НУШ» (до 90-річчя Григора Тютюнника),  що відбувся на базі Шилівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Григорія і Григора Тютюнників.

Сьогодні Інна Жук готується до участі у обласному етапі конкурсу юних екскурсоводів музеїв при закладах освіти «Край, в якому я живу», який відбудеться 8-9 лютого у Полтавському  обласному центрі національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради. Ми бажаємо їй вдалого виступу.

Учні та вчителі радо вітають усіх гостей. На жаль, епідемічна ситуація в Україні стала на заваді подальшому проведенню екскурсій. Ми  могли зустрічати гостей лише під час канікул, коли наша область перебувала у «зеленій» зоні.  

Музеї нашого закладу освіти є центром дослідження народного побуту, декоративно-вжиткового мистецтва, а також життя і творчості Григорія та Григора Тютюнників. Вони сприяють залученню молодого покоління до вивчення і збереження історії та культури свого народу і забезпечують єдність поколінь.

Шилівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

імені Григорія і Григора Тютюнників

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора