A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Легалізація заробітної плати та зайнятості населення – на контролі міської ради

Дата: 26.01.2022 16:03
Кількість переглядів: 292

26 січня під керівництвом заступника міського голови Геннадія Хорошуна відбулося засідання комісії по легалізації заробітної плати та зайнятості населення, під час якого були обговорені результати діяльності робочої групи, створеної рішенням виконавчого комітету Зіньківської міської ради №393 від 30.11.2021 року.

Так, протягом грудня 2021 року – січня 2022 року робочою групою проведено 5 обстежень (рейдів), під час яких перевірено діяльність 17 фізичних осіб-підприємців. У ході проведення обстежень у чотирьох фізичних осіб-підприємців виявлено 6 неоформлених працівників. Під час проведення рейдів документи, які засвідчують факт укладення трудових відносин у законодавчо встановленому порядку, членам робочої групи даними ФОПами не були надані. Довідки-спостереження проведених рейдів, у яких виявлені порушення, передані до Управління Державної праці у Полтавській області для вжиття заходів у межах наданих повноважень.

За результатами перевірок державним інспектором праці були складені та передані до суду протоколи про адмінпорушення за ч.3 ст.41 КУпАП. Судові рішення винесено по двох справах – на фізичних осіб-підприємців накладено штрафи в розмірі 8,5 тис грн. на кожного.

Після проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи членами робочої групи три фізичні особи-підприємці уклали трудові відносини з 8 працівниками.

Опрацювавши листи Головного управління ДПС у Полтавській області щодо можливого використання найманих працівників фізичними особами-підприємцями, робочою групою обстежено 11 фізичних осіб-підприємців за місцем здійснення ними підприємницької діяльності. За результатами рейдів встановлено, що ФОПи, зазначені у листах Головного управління ДПС у Полтавській області, здійснюють діяльність самостійно, без найманої робочої сили.

У подальшому робоча група буде продовжувати проведення роз’яснювальної роботи та обстеження місць здійснення господарської діяльності на предмет дотримання суб’єктами господарювання трудового законодавства, виявлення неоформлених найманих працівників, здійснення підприємницької діяльності без дозвільних документів.

Шановні роботодавці! Вам слід пам’ятати: використання нелегальної робочої сили, не оформлення трудових відносин або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найманим працівником – це порушення трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність. При виявленні неоформлених працівників вперше до роботодавців, які здійснюють діяльність на І – ІІІ групах оподаткування, фінансові санкції не застосовуються, а видається попередження. Проте, в разі не виконання вимог інспектора праці щодо оформлення працівників, накладається фінансова санкція в розмірі 10-ти мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого працівника. В разі виявлення неоформлених працівників повторно упродовж 2-х років з дня виявлення порушення – фінансова санкція накладається у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. До працівників загальної системи оподаткування фінансової санкції застосовуються в момент виявлення порушення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора