A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Реформа «Укрпошти»: чого чекати людям?

Дата: 25.01.2022 08:02
Кількість переглядів: 323

Потенційне закриття стаціонарних відділень акціонерного товариства «Укрпошта» і заміна їх так званими пересувними відділеннями відбувається по всій країні в рамках реформи роботи поштового оператора. В окремих регіонах України це навіть викликало протести. Зрозуміло, що мета такого кроку – оптимізація видатків самої «Укрпошти». Але керівництво Зіньківської громади робить усе, аби в цьому процесі врахували головне – соціальну, людську складову, адже в селах відділення «Укрпошти» – дуже часто єдиний засіб зв’язку для людей і один із основних надавачів послуг для місцевих жителів.

24 грудня депутатський корпус Зіньківської міської ради та члени виконавчого комітету звернулися до керівництва «Укрпошти», адже ситуація, яка може скластися у відділеннях поштового зв’язку населених пунктів Зіньківської громади, справді викликає стурбованість. Відповідно до наказів Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» №448 щодо створення пересувних відділень поштового зв’язку та №473 щодо змін до штатного розпису, планується закриття стаціонарних відділень поштового зв’язку та звільнення з займаних посад їх працівників. Аналогічне звернення депутатів міськради адресоване й народному депутату України Олегові Кулінічу.

Народний депутат Олег Кулініч, не залишаючись осторонь проблем громади, оперативно опрацював звернення депутатів Зіньківської міської ради та направив їх голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформаціі Олександру Животовському та генеральному директорові «Укрпошти» Ігорю Смілянському. Але проблема перебуває зовсім не в компетенції Верховної Ради, тому, яким чином вона буде вирішена, питання відкрите.

Наразі в населених пунктах громади працює 20 стаціонарних відділень поштового зв’язку. Працівники 16 з них отримали попередження про майбутнє звільнення з займаних посад. Це Артелярщинське, Бобрівницьке, Бірківське, Власівське, Високівське, Загрунівське, Дейкалівське, Кирило-Ганнівське, Пірківське, Покровське, Проценківське, Пишненківське, Ставківське, Удовиченківське, Шенгаріївське, Шилівське.

Працювати залишаються лише чотири стаціонарні відділення – у Зінькові, Велико-Павлівське, Лютенськобудищанське та Тарасівське – на 84 населених пункти громади.

«На сьогодні поштові відділення Зіньківщини надають надзвичайно важливі послуги для життєдіяльності громадян. З метою забезпечення стабільного соціально-економічного розвитку громади та зменшення соціальної напруги в населених пунктах, просимо вивчити дане питання та уникнути проведення реорганізаційних заходів і скорочення працівників», – ідеться у зверненні до керівництва «Укрпошти».

17 січня за ініціативи міського голови Сергія Максименка в залі засідань міськради відбулася зустріч керівництва, членів виконавчого комітету, старост Зіньківської та Опішнянськї громад, керівників структурних підрозділів Зіньківької міської ради з керівництвом Полтавської дирекції АТ «Укрпошта», зокрема її директором Юрієм Набасовим і його заступником. Керівник Полтавської дирекції національного оператора поштового зв’язку повідомив, що в країні триває реформа «Укрпошти», у рамках якої впроваджується низка змін. Одне з нововведень, яке в різних регіонах реалізується з 2018 року, – це пересувні відділення поштового зв’язку (ПВПЗ). Починаючи з лютого наступного року такі відділення поетапно почнуть працювати й на Полтавщині. У нашій області запуск ПВПЗ планувався 2021 року, але перенесений на перший квартал 2022-го. Причина – ту кількість авто, які закупили для цього проєкту, завод не встигає виготовляти та постачати, адже це не просто автомобіль, він повністю переобладнаний під наші потреби.

Пересувне відділення поштового зв’язку – це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає в села та хутори з населенням до 1200 жителів. ПВПЗ потрібні для того, аби жителі навіть найвіддаленіших і найменших населених пунктів України отримали всі потрібні їм поштові, логістичні й фінансові послуги. Так описують ці відділення на офіційному сайті «Укрпошти». При впровадженні ПВПЗ акцент робився не лише на кількості населення, а ще й на навантаженні на відділення. Бригада з трьох людей матиме свою територію для обслуговування, передбачається, що за день об’їжджатиме два-три села. Вона приїжджатиме в точку присутності. Точка присутності – це, по суті, або колишнє стаціонарне поштове відділення, або приміщення, яке буде виділене на території села, розповів очільник Полтавської дирекції «Укрпошти».

Начальник ПВПЗ залишатиметься в точці присутності та прийматиме комунальні платежі, допомагатиме з передплатою, видаватиме грошові перекази та соціальні виплати, поповнюватиме мобільний телефон тощо. Водій-супроводжувач і листоноша в авто пересувного відділення поштового зв’язку доставлятимуть пенсії, періодичні видання, посилки, реалізовуватимуть товари широкого вжитку, прийматимуть платежі біля домівок користувачів.

Планується, що перші ПВПЗ почнуть діяти в тестовому режимі вже з лютого 2022 року.

– Проєкт «Пересувне відділення «Укрпошти» – це, перш за все, зміна формату надання поштових послуг, – переконував Юрій Набасов. – Важливо, щоб люди зрозуміли, ми надаватимемо всі послуги, як і раніше: можна буде відправити лист, посилку, передплатити газету, сплатити за комунальні послуги, отримати пенсію тощо.

Він запевнив, що в ПВПЗ можна буде скористатися всіма звичними послугами, які надавали в стаціонарному відділенні: сплатити «комуналку», оформити передплату чи придбати періодику й товари першої необхідності, отримати чи оформити відправлення та ін. Можна буде також замовити малогабаритну побутову техніку та ліки. По області необхідно буде сформувати 147 бригад пересувних поштових відділень, і найперше буде запропоновано роботу співробітникам відділень, де змінять формат обслуговування.

Питання до керівництва Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» звучали з залу від старост Зіньківської та Опішнянської територіальних громад, членів виконкому, керівництва та працівників міської ради. І з цих питань було зрозуміло, що закриття поштових відділень викликає занепокоєння жителів сільських населених пунктів, адже не відомо, як працюватиме пошта, особливо у віддалених, розгалужених селах, як доставлятиметься пенсія, як будуть працевлаштовані листоноші.

Підбиваючи підсумок зустрічі, Сергій Максименко сказав, що «Укрпошта» як національний поштовий оператор зобов’язана працювати в будь-якому населеному пункті нашої громади та виконувати соціальні функції. Із доповіді представників АТ «Укрпошта» стало зрозумілим, що реформування поштових відділень на території Полтавської області відбудеться. Міський голова зауважив, що для отримання роз’яснень щодо зміни формату роботи пошти та перспектив, які чекають на людей нашої громади, треба було пояснювати не на прикладах України чи Полтавщини, як це зробили представники АТ «Укрпошта», а докладно розповісти, як працюватимуть ПВПЗ на території Зіньківської громади, показавши мережу, умови й графіки їх роботи. Досконало вивчити питання та організувати ще одну зустріч із цього приводу з представниками АТ «Укрпошта», старостами громади було доручено заступникові міського голови Геннадію Хорошуну.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора