A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Рекордні кошти для Зіньківської громади

Дата: 17.01.2022 09:38
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

Із державного бюджету для медичної, освітньої та комунальної сфер нашої громади торік було залучено 15 млн грн.

Новий, 2022-й, рік іще тільки розпочався, але вже можна констатувати, що попередній, 2021-й, для Зіньківської громади став найуспішнішим щодо залучення державних коштів, адже ключові для громади завдання в галузях охорони здоров’я, освіти та комунальній сфері були профінансовані на 15 млн грн. Це кошти державних субвенцій на інфраструктурні проєкти та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери, а також на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій. Визначальна роль у цьому належить народному депутату Олегові Кулінічу, який на рівні уряду відстояв необхідність направлення цих коштів саме для Зіньківської громади. Місцевий бюджет, зважаючи на велике навантаження, із цим би не впорався при всьому бажанні. Кошти місцевих бюджетів у більшості громад, навіть якщо ці громади є успішними, «з’їдаються» утриманням комунального господарства, освітніх та медичних закладів, поточними витратами. Про розвиток тут уже не йдеться... Але коли є змога залучити на розвиток державні кошти, та ще й настільки суттєві, то це однозначно дає змогу змінити життя громади на краще так, аби це відчули її мешканці.

Суперсучасне обладнання: діагностика та лікування в Зінькові, а не Полтаві

10 млн грн були направлені на закупівлю сучасного медичного обладнання для Зіньківської міської центральної лікарні – цифрового рентгенапарату, відеоендоскопічного комплексу з відеогастроскопом та відеоколоноскопом, хірургічної стійки для проведення гістероскопічних операцій та маніпуляцій у гінекології, автоматизованої установки ЛОР-комбайн для лікаря-отоларинголога. Таким чином, громада отримала високовартісне обладнання, яке не завжди є й у закладах охорони здоров’я обласних центрів.

Особливо важливо врахувати те, що розвиток медичних послуг жителям громади відбувається комплексно. Це не тільки закупівля обладнання, а і ремонт Зіньківської міської центральної лікарні, і залучення спеціалістів, яких вдалося забезпечити житлом і належно мотивувати. Зі слів міського голови Сергія Максименка, поставлена мета – забезпечити мешканців громади всім набором медичних послуг, і Зіньківщина поступово до цього рухається.

Також за кошти, залучені народним депутатом раніше, придбано додаткове медичне обладнання: апарат для штучної вентиляції легенів, офтальмологічне обладнання для вимірювання очного тиску та рефкератометр для визначення гостроти зору та структури ока пацієнтів (сукупна вартість – понад 1,1 млн грн). Частина цього – уже в дії. Працює офтальмологічне обладнання й рефкератометр, що дає змогу лікареві діагностувати низку серйозних очних хвороб пацієнтів. Таким чином, жителі нашої громади відтепер не витрачатимуть час і кошти на поїздку до медичних закладів обласного центру, а зможуть пройти повноцінну сучасну діагностику та лікування в Зіньківській лікарні.

Під час лікування ускладнень у хворих на COVID-19 безперервний контроль їх стану в будь-якій клінічній ситуації вдається досягти завдяки чотирьом моніторам пацієнта, які відповідають найвищим вимогам і є надійними партнерами медперсоналу. Також у Зіньківській лікарні працюють два нові апарати для штучної вентиляції легенів, які медики використовують при лікуванні важких випадків коронавірусної хвороби. Завдяки Полтавській обласній раді один із апаратів був закуплений за рахунок коштів обласного бюджету, а ще один, як уже зазначалося, – із коштів, залучених народним депутатом Олегом Кулінічем.

Новий електрокардіограф із модулем GSM – це повнофункціональний пристрій, який забезпечує реєстрацію та відображення даних, направлення висновку лікаря на друк, аналіз та інтерпретацію електрокардіограм. Він дозволяє передавати ЕКГ на приймальну телеметричну станцію без підключення до додаткових пристроїв зв’язку. Медпрацівники можуть здійснювати й приймати дзвінки безпосередньо з електрокардіографа для організації віддаленої голосової консультації з лікарем-кардіологом.

Частину придбаного високотехнологічного обладнання спеціалісти ще розпаковують і під’єднують. Але вже зрозуміло, що якість медичної допомоги пацієнтам підвищиться в рази. І це не може не радувати, бо Зіньківщина нарешті рухається до комфортного та якісного медобслуговування. Це підтверджує й директор КНП «Зіньківська міська центральна лікарня» Олександр Запорожченко.

– Таке обладнання для нашого закладу було вкрай необхідне давно, бо ні для кого не секрет, що технології йдуть уперед і для забезпечення надання пацієнтам якісної медичної допомоги необхідна високоточна апаратура. Дякуємо, що такі значні кошти направлено саме для Зіньківської лікарні, адже наші спеціалісти завдяки цьому відтепер зможуть надавати більш якісні медпослуги. У нашому закладі є фахівці, які працюватимуть на цьому обладнанні. Медики вже почали вивчати нову апаратуру й після короткотермінового навчання готові стати до роботи, – говорить керівник. 

Освіта та комунальна сфера – також у пріоритеті

Удалося торік залучити кошти й на інші вкрай важливі для розвитку громади напрямки.

Велике занепокоєння і керівництва громади, і місцевих жителів викликає стан водопровідної мережі як безпосередньо в деяких частинах міста, так і в окремих старостатах. І це зрозуміло, адже зношеність комунікацій – одна з найбільших комунальних проблем усіх українських населених пунктів. 2021 року понад 1,6 млн грн було використано на капітальний ремонт водопровідної мережі по вул. Гагаріна в Зінькові, іще понад 1,2 млн грн – на капремонт частини водопроводу по вул. Гончарній від будинку №92 до перехрестя з вул. Підгірною в місті. Окрім того, понад 53,5 тис. грн використано на виготовлення проєктної документації на капітальний ремонт водопровідної мережі по вул. Миру в селі Покровське, адже саме виготовлення документації – перший крок будь-якого проєкту, без чого його здійснення неможливе.

– 2021 року було використано понад 2,9 млн грн на ремонт водопроводів по вулицях Гагаріна та Гончарній у Зінькові, по вул. Миру в Покровському, де виготовлено проєктну документацію. Ці кошти отримано субвенцією з державного бюджету завдяки активній позиції народного депутата України Олега Кулініча. 2022-го роботи з ремонту водогонів будемо продовжувати, бо для комунального господарства це одне з головних питань, – зазначає перший заступник міського голови Олександр Тесля.

Залучені з держбюджету субвенції вкрай важливі й для освітньої галузі громади, саме завдяки цим коштам удалося вирішити низку питань у дитсадках і школах. За 120 тис. грн придбали дитячі майданчики для зіньківських закладів дошкільної освіти №1 «Ромашка» та №2 «Сонечко». Понад 138 тис. грн були використані на закупівлю ігрових кімнат для дитсадків. Водночас для навчальних закладів Зіньківської міської ради придбано інтерактивні комплекти майже на 700 тис. грн.

– Діти із захопленням опановують навчальний матеріал, виконуючи різноманітні завдання та вправи. Їм достатньо лише доторкнутися поверхні дошки, щоб перемістити зображення в ту чи ту частину екрану або відтворити вивчену літеру. Такі інтерактивні технології дозволяють зробити уроки яскравішими, інформативнішими, цікавішими. Це зовсім інший рівень навчання, який не так давно ми ще не могли й уявити, – коментує роботу інтерактивних комплексів учитель початкових класів опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1» Світлана Кеда.

Інформація про такі якісні зміни відразу в низці сфер життя громади не може не обнадіювати. Проблем досі багато, але головне, що їх не ігнорують, а вирішують. І співпраця народного депутата від нашого, 147-го, виборчого округу з керівництвом громади – одна з запорук успіху. 2022 рік тільки розпочинається, але вже налаштовує на позитивний та конструктивний лад.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора