Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

За чиї кошти повинні підключати до замінених водогонів

Дата: 29.12.2021 11:55
Кількість переглядів: 347

У деяких ЗМІ була подана неправдива інформація щодо підключення домогосподарств до нового водогону по вул. Гончарній у Зінькові. Тому хочу дещо пояснити. Згідно з проєктом і кошторисом на виконання робіт із заміни водогону по вул. Гончарній вартість робіт на нове підключення не передбачена, кошти з міського бюджету на ці потреби не виділялись. Окрім того, роботи із прокладання другої черги водопровідних труб діаметром 110 мм по вул. Гончарній виконувало не МКП «Зіньківський комунгосп», а підрядна організація «Отеко», яка стала переможцем тендеру на проведення вищезгаданих робіт.

Останніми роками в Зінькові за кошти міського бюджету було проведено заміну близько 7 км центральних водогонів діаметром 110 мм по вулицях Тютюнника, Івана Петровського, Воздвиженській, Шевченка, Горького, Беївській, Прохорова, Першотравневій, Гончарній, Погрібняка. Також за рахунок і силами міського комунального підприємства замінено близько 2 км водопровідних труб різних діаметрів протяжністю від 5 до 100 м, унаслідок чого набагато зменшилась кількість аварій на центральних водогонах. Переврізка до центрального водогону на цих вулицях проводилась за рахунок споживачів.

Чи можна було запроєктувати переврізку всіх домогосподарств? Так, можна було. Але чи віднайшлися б кошти в міському бюджеті, щоб замінити стільки водогонів із підключенням до нової труби? Мабуть, ні. А ми знаємо, як потерпають люди від зношеності водопроводів, яким понад 50 років. Самі жителі будинків по вул. Гончарній двічі-тричі на тиждень через пориви труб залишалися без водопостачання. Наразі на стадії завершення – роботи на водогоні по вулиці Гагаріна, також очікують заміни водогону жителі вулиці Підгірної та інших по селах нашої територіальної громади, де трубопроводи були прокладені ще в 1960-70-х роках.

Усі мешканці будинків по вул. Гончарній та інших вищезгаданих вулиць поставилися до ситуації з розумінням і взяли участь у підключенні до центральної труби. Залежно від складності переврізка коштувала кожному домогосподарству від 800 до 1500 грн, а багатьом жителям доводилося ще будувати оглядові колодязі.

Щодо мешканців вул. Лесі Українки, по якій налічується 17 домогосподарств, то там необхідно було зробити одну врізку в новий водогін по вул. Гончарній. Вартість її – близько 2500 грн, тобто плата за нове підключення з одного двору – 150 грн.

І насамкінець хочеться додати: для того, щоб будувати водопроводи, дороги, тротуари, утримувати навчальні, лікувальні заклади та ін., необхідні кошти. У Зіньківській територіальній громаді наповнювачами бюджету є підприємства, землекористувачі, фізичні особи – підприємці, наймані працівники. Звісно, надходження до міського бюджету та його можливості були б значно більшими, якби всі, хто працює в нашій громаді, сплачували податки за місцем здійснення своєї діяльності, а не за місцем реєстрації.

Секретар міської ради Олександр Прокопенко

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора