A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Світлана Острянин про роботу державних виконавців: "Ми завжди на вістрі конфлікту"

Дата: 17.12.2021 08:23
Кількість переглядів: 384

Державна виконавча служба (ДВС) України відіграє важливу роль у житті країни – питаннях забезпечення виконання рішень судів.

Щоденна кропітка праця її працівників захищає конституційні права та свободи громадян. Яка вона, ця щоденна робота, розповіла напередодні професійного свята начальниця Зіньківського відділу ДВС у Полтавському районі Полтавської області Північно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Світлана Острянин.

– Світлано Михайлівно, розкажіть про себе: де навчалися, який маєте стаж роботи?

– 2002 року здобула другу вищу освіту, закінчивши Харківський державний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди за спеціальністю «Правознавство» й отримала кваліфікацію юриста, викладача правових дисциплін. На посаді начальника відділу державної виконавчої служби працюю з 1 грудня 2003 року.

– Які якості, на Вашу думку, повинен мати керівник?

– Управлінська компетентність, лідерські та моральні якості, професіоналізм, людяність, порядність, чесність, почуття обов’язку.

– Чим подобається обрана Вами професія?

– На момент вступу на посаду я не мала повного уявлення про роботу виконавчої служби. Але працюючи тривалий час, зрозуміла, що робота державних виконавців – не покарати, а перш за все, допомогти відновити конституційні права й свободи громадян. Ця робота складна, вимагає сумлінного ставлення, адже кожен день ми маємо справу з конкретним юридичним випадком. В основі нашої роботи лежить виконавче провадження, у якому – дві сторони: одна завжди незадоволена, бо з неї щось стягнули, друга часто незадоволена, бо на її користь стягнули не все або стягнули повільно, або взагалі не стягнули. Кожна сторона вважає себе світлою частиною історії, і ми – завжди на вістрі цього конфлікту, завжди серед негативних відгуків, але вони викликані самою природою цієї роботи. Звісно, тут важливо відфільтрувати негативний фон від конкретної критики.

– Чи змінилися підходи в роботі ДВС протягом 10 років її існування?

– Так. Автоматизовано систему виконавчого провадження. Під час винесення постанови про відкриття виконавчого провадження ви отримуєте свій ідентифікатор доступу. Це надає можливість отримувати інформацію про хід виконання рішення цілодобово на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Запроваджено електронний документообіг, а саме: встановлення тимчасового обмеження боржника в праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання; автоматичний арешт коштів. Але, на жаль, не всі банки приєдналися до цієї ініціативи. З’явився інститут приватних виконавців.

– Які найбільш важливі події чи зміни відбулися у ДВС за Вашого керівництва зіньківським підрозділом?

– Головними досягненнями вважаю підвищення показників роботи щодо завершення та фактичного виконання. У нас – колектив професіоналів, які мають значний досвід роботи на своїх посадах.

– Які у Вас плани на майбутнє? Чого б хотілося досягти за п’ять років?

– Підвищити фактичний показник виконання. Це можливо за рахунок скорочення витрат часу, можливості оптимізувати систему, відсутності прив’язки до паперового документообігу, уникнення корупційної складової – коли ти натискаєш на кнопку, і система все робить сама. Це єдиний безальтернативний шлях, що підтвердив свою ефективність та по якому хотілося б іти. І, звичайно ж, аби щоденна кропітка праця державного виконавця була гідно оцінена.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора