A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Ожеледиця! Будьте обережні!

Дата: 16.12.2021 20:35
Кількість переглядів: 246

Цьогорічна зима на Полтавщині ще не порадувала пухнастим білим снігом, а от ожеледиця на дорозі вже тут як тут. За таких погодних умов підвищується ризик виникнення нещасних випадків при дорожньо-транспортних пригодах і травмування працівників під час пересування, основними причинами якого є падіння через незадовільний стан тротуарів (ожеледиця, вибоїни, ями), падіння бурульок із дахів будівель.

Зайві уважність та обережність не завадять ні водіям, ні пішоходам, адже неочікуване падіння під час ожеледиці може спричинити травмування.

Ось прості рекомендації, як убезпечитися від значних неприємностей під час ожеледиці:

– приклеїти на суху підошву й підбор лейкопластир, наждачний папір чи тканину, які допоможуть рухатися більш впевнено;

– намазати на підошву клей “Момент” або інший швидкозастигаючий клей та, поставивши взуття на пісок, дати час висохнути. Після цього можна сміливо виходити на подвір’я.

Виходячи в ожеледицю, краще підбирати взуття з мікропористою чи іншою м’якою підошвою та без високих підборів. Людям похилого віку взагалі не рекомендується виходити з будинку, але якщо потрібно, то обов’язково взяти з собою палицю з гумовим наконечником та шипом.

Для зменшення ризику травмування в слизьку погоду:

  • не кваптеся, поспіх збільшує небезпеку, тому виходьте із будинку повільно, щоб пристосуватись до слизоти;
  • завжди будьте готові до падіння: ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву;
  • при порушенні рівноваги швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
  • руки повинні бути вільними, сумку беріть таку, щоб носити через плече, не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але й небезпеку травмування;
  • обходьте бордюри, металеві кришки люків, як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені та перевертатися, що є загрозою для життя й здоров’я;
  • не ходіть біля краю проїжджої частини дороги, є небезпека впасти та потрапити на дорогу під колеса автомобіля, що проїжджає;
  • не перебігайте проїжджу частину дороги, пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях транспортного засобу. Падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести як мінімум до каліцтва або, найгірше, до загибелі;
  • тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Надзвичайно небезпечними є бурульки, які намерзають на дахах будинків і в будь-який час можуть упасти;
  • прогулянки в ожеледицю у нетверезому стані особливо ризиковані та можуть мати тяжкі наслідки. Люди в такому стані менш уважні, часто неадекватно оцінюють ситуацію, при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткових проблем та неприємностей.

Якщо ви впали і відчуваєте біль у голові, суглобах, нудоту – терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення.

До зимових погодних умов треба звикати поступово. Будьте обачними, підбирайте правильне взуття, не поспішайте при ходьбі, а якщо падіння не уникнути – відразу присядьте, щоб знизити висоту. Під час падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні, що може врятувати від тяжкого травмування.

Закликаємо керівників підприємств, установ, організацій приділити особливу увагу:

  • організації та проведенню заходів щодо утримання в належному стані територій, будівель та споруд, інженерних мереж відповідно до діючих стандартів, норм і правил з охорони праці;
  • організації роботи з прибирання снігово-льодяних утворень із дахів будівель та споруд;
  • забезпеченню працівників необхідним для прибирання снігу й льоду ручним інвентарем у справному стані та достатнім запасом матеріалів для посипання (піском, шлаком).

Наголошуємо на необхідності організації проведення з працівниками підприємств позапланових інструктажів з охорони праці щодо вимог безпеки та особистої обережності під час руху на території підприємств та виконання робіт в умовах ускладненої погодної ситуації.

Дотримання вимог з охорони праці та безпечна організація виконання робіт є запорукою запобігання нещасним випадкам на підприємствах, в установах, організаціях у зимовий період.

 

Диканське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора