A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Зріс розмір прожиткового мінімуму, а з ним і пенсії та соціальні виплати

Дата: 14.12.2021 10:25
Кількість переглядів: 283

Із 1 грудня відповідно до закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» зросли розміри прожиткового мінімуму для різних верств населення.

Зокрема для осіб, які втратили працездатність, його було збільшено з 1854 грн до 1934 грн, що стало підставою для перерахунку тих пенсійних виплат, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Насамперед збільшився розмір мінімальної пенсії за віком для тих, хто пішов на заслужений відпочинок і має повний страховий стаж. Тим непрацюючим пенсіонерам, які мають значну тривалість страхового стажу та пенсії яких, обчислені з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, більші за мінімальні, перераховано доплату за понаднормативний стаж, адже вона визначається у відсотках від розміру прожиткового мінімуму. Позаяк у кожної людини свій напрацьований стаж, то й розмір такого збільшення пенсії в кожного – свій.

Окрім того, традиційно збільшено розміри інших доплат і підвищень до пенсій, які розраховуються у відсотках від встановленого мінімуму, а саме: надбавки до пенсій за особливі заслуги перед Україною, установлені згідно з законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»; доплати відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»; щомісячна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій; державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни.

Максимальний розмір пенсії також перераховано й збільшено з 18540 грн до 19340 грн.

Окрім того, у грудні мінімальна заробітна плата зросла з 6000 до 6500 грн, і було проведено ще один перерахунок пенсій – мінімальна пенсія для непрацюючих пенсіонерів старше за 65 років (зі стажем роботи 30 років у жінок і 35 років у чоловіків) від 1 грудня зросла. Пенсія цієї категорії отримувачів повинна становити не менше 40% від мінімальної заробітної плати, тож її розмір збільшено з 2400 грн до 2600 грн.

Усі перерахунки проведено автоматично, додатково звертатися до органів Пенсійного фонду України пенсіонерам не потрібно.

Відділ обслуговування громадян №1 (сервісний центр) Головного Управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора