A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

COVID-19. Фахові поради лікарів

Дата: 13.12.2021 08:05
Кількість переглядів: 658

Кількість нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, як і госпіталізацій, на Зіньківщині поступово зменшується.

Про це розповіла лікар-інфекціоніст консультативної поліклініки КНП «Зіньківська міська центральна лікарня», завідувачка консультативної поліклініки Наталія Криштопа. При цьому коронавірус нікуди не зник, він і надалі вражає здоров’я людей, на спад іде лише чергова хвиля COVID-19. При появі перших симптомів багато хто не знає, на що потрібно звертати увагу та як взагалі лікуватися. Тому ми вирішили поспілкуватися з Наталією Криштопою та лікарем-інфекціоністом стаціонарного відділення КНП «Зіньківська міська центральна лікарня» в Опішні Інною Чуб. Вони розповіли про ситуацію з COVID-19, перебіг та наслідки цієї хвороби.

– Наталіє Іванівно, чи можете Ви сказати, що нині – пік захворюваності?

– Наразі кількість нових випадків захворювання на COVID-19 поступово зменшується. Але вірус не зникає, тому розслаблятися ще зарано.

– На сьогодні Україна перебуває на третьому місці в Європі за смертністю. У вас у відділенні, яка ситуація із цим? Вакциновані громадяни є в стаціонарі?

– Штам «Дельта плюс» є складнішим, адже більш швидко поширюється. Наші спостереження показали, що коли в сім’ї хтось захворів, то через тиждень хворіє вся родина. Хворіє багато невакцинованих, і вакцинованих, на жаль, також. Щеплені також хворіють, але в більшості випадків хвороба протікає легше та швидше, важче тим, у кого тяжкі хронічні захворювання, ожиріння. У зв’язку з більшою агресивністю штама «Дельта плюс» спостерігається й більша смертність, як по стаціонарах всієї країни, так і в нашому відділенні. Зросла вона майже втричі.

– У постковідних чатах пишуть: «Дивіться на прокальцитонін. Якщо не в нормі, відразу коліть антибіотик!». Наскільки це має право на життя?

– У дану хвилю захворювання ми спостерігаємо, що вітамінів, вживання великої кількості рідини, жарознижуючих препаратів не достатньо! Противірусні препарати на ранніх стадіях також працюють частково. Усе це потрібно вживати в перші 6-8 днів. Далі важливо не пропустити той час, аби вчасно госпіталізувати пацієнта. На 6-8 день захворювання важливо контролювати температуру тіла, сатурацію крові, загальний стан пацієнта, а також бажано визначити такі показники крові, як С-реактивний білок, прокальцитонін та інших показників. Контроль всіх аналізів дає можливість лікарю зрозуміти, чи приєдналася бактерійна інфекція. Але без рекомендацій лікаря не раджу вживати самостійно антибактеріальні препарати. Якщо на 6-8 день є погіршення стану, то краще звернутися до лікаря, особливо коли це стосується людини старшого віку, яка має супутні захворювання.

– Як довго може триматися температура 37-37,3° уже після того, як людина перехворіла на COVID-19? Що з цим робити?

– Після того як людина перехворіла на коронавірусну інфекцію, справді, може спостерігатися тривале коливання температури тіла в межах 37-37,2 градуса. Упродовж цього часу пацієнт повинен перебувати під ретельним наглядом свого сімейного лікаря, який контролюватиме показники крові, сечі та ін. Це все робиться для того, щоб вчасно визначити ускладнення хвороби та лікувати її.

– Чи варто робити комп’ютерну томографію?

– Комп’ютерну томографію варто робити після консультації та лише за призначенням свого сімейного лікаря. Але не раніше, ніж на 5-8 день від початку захворювання.

– Коли потрібно вакцинуватися людям, які перехворіли на COVID-19?

– Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, людям, які перехворіли на COVID-19, щеплення можна робити вже на 28-й день від початку захворювання. Але я б радила узгодити в даному випадку терміни вакцинації зі своїм сімейним лікарем, який зробить оцінки всіх переваг та ризиків і порадить оптимальні строки. Упродовж трьох місяців після хвороби імунітет досить активний, організм може сам себе захистити. Потім титр антитіл поступово знижується, потрібна додаткова його стимуляція, тобто вакцинація.

– А є протипоказання до щеплення?

– Протипоказаннями до вакцинації є алергія й розвиток шоку на компоненти вакцини. Не можна робити щеплення людям із онкологією, які проходять лікування. Для літніх людей, які мають ще й супутні хронічні захворювання, небезпекою при вакцинації є тромбоускладнення. Перед щепленням варто проконсультуватися з лікарем, який призначить потрібні препарати, які зможуть передати розвиток ускладнень. Тим людям, яким протипоказана вакцинація, раджу дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції, при появі респіраторних захворювань та інших ознак COVID-19 залишатися вдома й не відвідувати громадські місця. Таким чином, ви вбережете як своє здоров’я та життя, так і оточення.

– Інно Іванівно, на Ваш погляд, наскільки змінилася ситуація з COVID-19 за два роки?

– Набагато тяжчим став перебіг хвороби. Вона протікає більш агресивно в тому плані, що пацієнти швидше стають залежними від кисневої терапії, більш агресивна в плані ускладнень. Аналізуючи попередній рік і цей, можу сказати, що торік летальних випадків, пов’язаних із COVID-19, було значно менше.

– Які хвороби найчастіше загострюються після перенесеного COVID-19, навіть якщо він був у легкій формі?

– Як правило, відбувається дестабілізація цукрового діабету. Оскільки пацієнти приймають гормони, вони провокують підвищення цукру. Тому на це дуже треба звертати увагу й радитися зі своїм ендокринологом після виписки задля того, щоб коригувати цукрознижувальну терапію. Також це серцево-судинні захворювання у вигляді дестабілізації цифр артеріального тиску, появи аритмій, ті ж самі міокардити як ускладнення коронавірусної хвороби, варикозне розширення вен нижніх кінцівок тощо.

– Як лікуватися на першому етапі хвороби?

– Необхідно пити достатньо води та приймати призначені лікарем вітаміни. Цього має бути достатньо в перші 5-7 днів. До того ж, протягом перебігу хвороби дуже важливо «слухати» свій організм. Першочергово, якщо пацієнт ще перебуває вдома на амбулаторному лікуванні, слід прислухатися до себе.

– До яких наслідків призводить самолікування?

– Усі дії щодо лікування необхідно узгоджувати з доктором. Спеціаліст призначить аналізи та на їх основі підбере план лікування. Лише з доктором потрібно вирішувати питання про подальше вживання ліків, адже поширене «самопризначення» може негативно вплинути на здоров’я пацієнта та ускладнити подальше лікування, призвести до «задишки» і навіть смерті.

– Наскільки люди, які перехворіли на коронавірус, безпечні для оточення?

– Ті, хто перехворів і вже має від початку захворювання щонайменше 2-3 тижні, негативний ПЛР-тест, усе ж таки становлять меншу загрозу, ніж ті, хто не хворів і може хворіти безсимптомно. Тобто ви можете спілкуватися з людиною й не очікувати, що вона має таку проблему, як виділення вірусу. Із власної практики можу стверджувати, що в людини, яка перебуває ще на лікуванні, уже на 20-й день ПЛР-тест – негативний.

– Кажуть так: у реанімації не дуже порозпитуєш людей. Але є лікарі, які приходять у відділення та зранку запитують у своїх пацієнтів, із якими хорошими думками вони лягали спати. Наскільки психологічне налаштування сприяє одужанню?

– Ви знаєте, узагалі аура, яка вирує в палаті, у палаті інтенсивної терапії, дуже важлива для наших пацієнтів. Вони дуже лабільні психоемоційно, знесилені, виснажені, тому ми всіляко намагаємося їх підбадьорювати. Для людини це, мабуть, найважливіший момент. Є пацієнти, які приїжджають до нас із легким перебігом хвороби, але налаштовані на погане, знервовані, але, як показує практика, у них можуть з’явитися ускладнення, а інколи навіть трапляються летальні випадки. Тому я завжди налаштовую своїх пацієнтів на краще!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора