Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Змінюйте своє ставлення до тварин - ставайте людянішими!

Дата: 30.11.2021 08:20
Кількість переглядів: 936

У листопаді в нашій державі набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу». Згідно з ним, відтепер під забороною – вбивство тварин для регуляції їхньої чисельності; жорстоке поводження з безпритульним тваринами; перебування тварин у зачинених автомобілях; використання тварин у рекламі розваг та закладів харчування; утримання хижих і рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома; жебракування з тваринами; фотопослуги з ними. Детальніше з новими нормами українського законодавства щодо поводження з тваринами можна ознайомитися на сайті Верховної ради (закон № 1684-IX).

Порушення цих норм тягне за собою покарання: якщо тварина не зазнала тілесних ушкоджень, то адміністративна відповідальність (штраф у розмірі 300-500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 5100-8500 грн); якщо ж тварину було скалічено чи вона загинула через протиправні дії, порушнику загрожує кримінальна відповідальність (позбавлення волі строком до трьох років).

Кожен із нас має розуміти, що несе відповідальність за свою тварину, як за свою дитину, та кожен має можливість якось допомогти безпритульним тваринам. Як, наприклад, жителька Зінькова Людмила Земляна – волонтерка, яка піклується про тварин. Любов та співчуття до чотирилапих не дозволяють зоозахисниці пройти повз безпритульного котика чи собаку, адже їй дуже болить за кожну тварину, яка потрапила на вулицю через людську байдужість або з інших причин опинилась у скрутному становищі. Попри постійний клопіт, щоденні турботи, жінка тішиться з того, що щодня допомагає живим істотам та намагається полегшити життя маленьким чотирилапим, котрі потім можуть стати чиїмись улюбленцями.

– Пані Людмило, звідки у Вас така любов до тварин?

– Любов до всього живого закладена в кожній морально здоровій людині. По-іншому не буває! Якщо в людини виникає бажання завдати болю слабшому або тварині – це морально не здорова людина! Ще в дитинстві моя бабуся говорила мені: «Половину шматочка хліба потрібно віддавати тваринам, бо це такі ж Божі створіння, як і ми». От я й віддаю! Бездомні тварини – це дуже болюча тема для багатьох міст та сіл. Люди викидають, як сміття, кошенят, цуценят, хворих, старих тварин, які вірою їм служили багато років, а потім не розуміють чому, за що це їм. Знаю скептиків, які скажуть: «Усе це слова!», та Бог не теля, бачить і звідтіля! На сьогодні є маса способів усього цього уникнути. Насамперед скажу, що наша ветеринарна медицина розвивається, тому я хочу звернутися до всіх людей: стерилізуйте своїх домашніх тварин! Це не дорого, але результатом буде зменшення безпритульних чотирилапих (немає змоги стерилізувати в Полтаві, є Зіньківська ветеринарна лікарня, тут теж стерилізують, також у місті працює людина з ветеринарною освітою – Володимир Ляшенко, який стерилізує й лікує тварин). Хочу зауважити, що в нашому місті безпритульним чотирилапим насправді допомагає багато людей: сім’ї Шматко, Золотар, Олександр Яковлєв, яким хочу подякувати за великий внесок у допомогу тваринам-безхатченкам!

– Як знаходите господарів для чотирилапих?

– Сім’ї для тварин шукаю через інтернет.

– Ваше ставлення до зоозахисного закону, який щойно набрав чинності?

– До закону ставлюсь позитивно. Але насправді, як би люди ставились більш відповідально до тварин, а батьки з малечку навчали своїх дітей любові до «братів наших менших», це було б набагато ефективніше від усіх законів.

Волонтерство – це важка та клопітна справа, однак Людмила Земляна не уявляє свого життя без цього. До того ж добрі справи легше робити, коли тебе підтримують рідні та близькі люди, коли відгукуються небайдужі.

Тварини, що на фото, шукають родини (звертатись за тел.: 099-519-39-06, Людмила Земляна).

Відділ культури, спорту та інформаційного забезпечення

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора