A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Як податки мають сплачувати одноосібники

Дата: 29.11.2021 10:38
Кількість переглядів: 2139

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно до його норм, подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – декларації) необхідно й одноосібникам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 га та одержують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

При отриманні доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами року в річній декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою. Тобто, якщо земельна частка (пай) чи майновий пай передано в оренду, то ПДФО сплачує орендар.

Доходи від продажу сільгосппродукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 га, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором (1,5%).

Фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільгосппродукції, мають можливість здійснювати таку діяльність із вирощування агрокультур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами – підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

Закликаємо фізичних осіб, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), задекларувати доходи від продажу власної сільгосппродукції та сплатити відповідні податки й збори до бюджету Зіньківської громади, адже земельні податки є суттєвим джерелом його наповнення.

Як правило, одноосібники – це місцеві жителі і, як ніхто, розуміють, що відремонтовані дороги мають прямий вплив на рівень життя людей, можливості для розвитку та роботи; якість надання допомоги такими спецслужбами, як поліція, «швидка», безпечний проїзд шкільних автобусів, оперативність роботи ДСНС прямо залежать від того, чи все гаразд із автошляхами. А відремонтовані й матеріально та технічно забезпечені навчальні заклади – це шлях до якісної освіти наших дітей. Саме за кошти місцевого бюджету розвиваються освіта, охорона здоров’я, культура, ремонтуються дороги, облаштовуються території та виконується низка інших соціально важливих функцій. Тому від рівня свідомості платників податків залежить рівень розвитку нашої з вами громади.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора