A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Проєкт зіньківських митців отримав європейський знак якості

Дата: 22.11.2021 13:25
Кількість переглядів: 1254

Торік учитель образотворчого мистецтва опорного закладу «Зінківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1» Валентина Ангелова разом зі своїми учнями створила на платформі eTwinning міжнародний проєкт «Challenge #ArtA4», а цього року він був відзначений European Quality Label.

Про eTwinning Валентина Ангелова дізналася випадково від колег, із якими познайомилась під час (не)конференцій для педагогічних спільнот EdCamp. Ця навчальна програма Єврокомісії була започаткована 2005 року для розвитку співпраці європейських шкіл. Зареєстровані в ній педагоги та учні отримують можливість реалізації спільних проєктів із іншими школами Європи. Ключовою складовою навчання є використання інформаційно-комунікаційних технологій. eTwinning розширює сферу освітніх можливостей для учнів та вчителів, підвищує мотивацію до навчання та ступінь відкритості до європейського середовища.

– Спочатку я боялася реєструватись на платформі, адже вона англомовна. Та й спілкування між учителями з різних країн теж відбувається іноземними мовами. Але все ж улітку 2020 року наважилась зареєструватися. І не пошкодувала, – ділиться своїми враженнями Валентина Ангелова.

Мистецький проєкт об’єднав п’ять країн (Україна, Французька Гвінея, Туреччина, Іспанія, Албанія), 11 педагогів і понад 100 креативних учнів.

Спочатку Валентина Ангелова долучилась до ініціатив, що вже реалізовували, а потім створила власний проєкт.

– Ідею для нього взяла вже з реалізованого задуму, який ми разом із учнями втілювали під час весняного карантину 2020 року. Це був мистецький челендж на уроках образотворчого мистецтва. Відео з власними малюнками для нього школярі записували вдома. Аркуш А4 віртуально мандрував від учня до учня по місту й демонстрував, що малювати нескладно та весело! І от цей челендж отримав неймовірне продовження. На платформі eTwinning був створений міжнародний проєкт «Challenge #ArtA4». Моєю співавторкою стала Софі Феврі з Французької Гвінеї. Під час співпраці зі вчителями з інших країн я була зачарована їхньою ініціативністю та креативністю, – говорить Валентина Володимирівна.

У процесі роботи на проєктом було використано:

•поєднання індивідуальних та групових робіт (малювання частин картини «Зоряна ніч» усіма учасниками);

•індивідуальну роботу та роботу в парах (зйомку відео для челенджа);

•різноманітні методи дослідження (учні знайомилися з особливостями країн-партнерів, наприклад, шукали різницю в часі зі Французькою Гвінеєю);

•особистісно-орієнтовані методи (у проєкті брали участь школярі з особливими освітніми потребами);

•роботу з інформаційними технологіями (технологічна сторона нашого проєкту – зйомка та монтаж відео).

Найбільше учнів зацікавила сама ідея завдання: можна передавати лист від одного до другого учасника. Немає жодних перешкод для карантину, відстані, не важливий рівень навичок чи різниця у віці (у нашому челенджі взяли участь люди від 3 до 51 року), – розповідає Валентина Ангелова. – Проєкт легко інтегрувався в навчальний процес, адже тематика малюнків – не обмежена. Під час нього також відбулася велика zoom-зустріч із учнями та вчителями з інших країн. Вона була організована під час шкільного уроку. Школярі вчилися спілкуватися та висловлювати свої думки про мистецтво.

Під час співпраці засновники проєкту разом із учнями займалися розподілом обов’язків, спілкувались у групі в одному з мобільних застосунків, узгоджували робочий план проєкту, проводили онлайн-зустрічі, брали участь в опитуваннях, створювали тематичні постери та зображення з надписом #ArtA4, готували віртуальні виставки. Вони використовували чимало інтернет-інструментів, навчальні програми тощо.

– Метою цього проєкту була інтеграція художніх знань та інформаційних технологій. Він показав дітям і педагогам, що, навіть перебуваючи на карантині, можна реалізовувати цікаві мистецькі задуми. Наша ініціатива отримала високу оцінку партнерів. Під час анонімного опитування вчителі залишили лише позитивні відгуки. Зрештою ми створили фінальні відеоролики про результати проєкту; відео про те, як діти різних педагогів узяли участь у челенджі; відео безпосередньо із завданням, яке нині показуємо партнерам на уроках; статті про проєкт та його результати, які публікували на освітніх сайтах шкіл-партнерів, – каже Валентина Володимирівна.

У Зінькові ініціативу земляків підтримали 26 учнів. Серед них – вихованці Валентини Ангелової та Майї Ландик зі студії «Первоцвіт».

– Дуже круто, що в нашому місті є такий творчий і креативний учитель, як Валентина Володимирівна! Ідея з мистецьким челенджем захопила мене, і я залучив менших братів, їм теж дуже сподобалось. А тепер така гарна новина! Справді, мистецтво об’єднує світ, – зауважує вихованець «Первоцвіту» Олег Зарудний.

– Мені дуже цікавим був сам процес зйомки челенжу, продумала як, яку роботу обрати, як передати іншому. Не думала, що долучиться стільки людей. Це так класно! – розповідає Ольга Статівка.

– Ця ідея з челенджем дуже незвичайна, добра, красива та сучасна. А тепер ще й така висока оцінка! Радію за наше місто, дякую Валентині Володимирівні за крутий задум, добре, що ми студією долучилися, – радіє Анастасія Дахно.

– Наш проєкт отримав декілька національних знаків якості eTwinning (eTwinning Quality Label для педагога та eTwinning Pupil Quality Label для учнів), а нещодавно ще й Європейський знак якості! – говорить Валентина Ангелова.

European Quality Label, відзнака, що засвідчує якість та успішність проєкту за європейськими стандартами, була присуджена ініціативі зіньківців «Challenge #ArtA4» у жовтні. Гідних неї щорічно обирає Центральна служба підтримки програми (CSS). Учасниками конкурсу стають лише ті проєкти, які отримали мінімум дві відзнаки National Quality Label від різних країн-учасниць проєкту. Креативна команда наших земляків була нагороджена Європейським знаком якості за відмінність роботи, тобто визнана на найвищому європейському рівні.

Результати їхнього проєкту були використані в подальшій роботі всіх учителів, бо мистецтво – це те, що може підтримати людей у часи ізоляції.

– Попри закінчення проєкту на платформі eTwinning, наш челендж триває. Тож усі, хто хоче, можуть долучатись і творити, – закликає до співпраці Валентина Ангелова. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора