A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Не тримайте зла – тримайте квіти!

Дата: 17.11.2021 08:25
Кількість переглядів: 983

«Тут живе твоя ідеальна рослина!», «Не тримайте зла – тримайте квіти!», «Рослини роблять людей щасливими!» – такі слова спадають на думку, коли спілкуєшся з квіткаркою з Зінькова Інною Авраменко. Кожному покупцеві вона скаже назву рослини, із знанням справи розповість умови вирощування та догляду за нею. Адже сама ці квіти виростила. Жінка розвиває родинний бізнес. У цій справі їй допомагає сестра Аліна. Разом вони створили маленьке рослинне господарство «Дві сестри».

– Я завжди любила квіти, – розповідає зіньківка. – Цю любов нам із сестрою прищепила бабуся Єфросинія Леонтіївна, яка теж вирощувала вдома дуже багато квітів. Ми в дитинстві їй у цьому допомагали. Відколи себе пам’ятаю, завжди любила природу. Насолоджувалася небом, ловила запахи квітів, спостерігала за рослинами. Радості допомагати бабусі не було меж – мала можливість роздивлятися листячко, квіти та травинки. У 18 років я почала вирощувати віолу (анютині вічка) для себе. Вирішила зайнятися їхнім розведенням, бо вони нагадували про бабусю й мені дуже подобається спостерігати за тим, як вони ростуть, розвиваються, починають цвісти, наповнюють усе навколо своїми ароматами. Роздавала й дарувала ці квіти друзям та знайомим. А потім почав зароджуватися цей невеличкий бізнес.

За освітою Інна – менеджер економіки міського господарства, закінчила Харківську академію міського господарства. Крім того, має освіту технолога з виробництва електромашин і апаратів. А ще Інна – бухгалтер. Але ж ніяк не агроном. То звідки ж у неї взялися ці знання про вирощування квітів?

– Професійно квітами я почала займатися 15 років тому (2006-го), – ділиться жінка. – Інтернет ще не був настільки поширеним, як нині, і знання я брала спочатку в Зіньківській бібліотеці, а коли перечитала тут усі журнали й книги з квітникарства, почала їздити до Полтави в обласну. Я зранку з працівниками бібліотеки її відчиняла, а ввечері – зачиняла. Пізніше з’явився інтернет, і вчитися стало легше.

Наразі на присадибній ділянці Інни Авраменко в 15 сотих ростуть лише квіти. Теплиця – теж тільки для квітів, має розміри 7,5х26 м.

– Усі ці рослини ми вирощуємо самі, – зазначає квіткарка. – У нас є різноманіття кімнатних, сезонних, багаторічних квітів і багаторічних декоративних трав. Нині в теплиці – розмаїття лаванди, гортензій, хризантем. Навесні буяють тюльпани й крокуси, петунії різних сортів і кольорів. Вирощуємо ми квіти й на зріз для букетів. 10 років поспіль беремо участь у щорічній садовій виставці в Полтаві. Цього року я виграла тендер на забезпечення своєю квітковою продукцією міських клумб.

Загалом бізнес на квітах поступово займає свою нішу в аграрному секторі України. Він є перспективним, адже при засиллі імпортного насіннєвого, посадкового та готового до реалізації товару має переваги в ціні, транспортних витратах і терміні зберігання. При цьому відносна рідкість відповідної продукції зумовлює високу вартість та стабільний попит на ринку.

Фото без опису

Немає опису.Немає опису.Немає опису.Немає опису.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора