A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Медичні огляди працівників: для чого, кому і коли проходити?

Дата: 15.11.2021 13:45
Кількість переглядів: 356

Найбільш доступним та наймасовішим заходом для забезпечення раннього виявлення загальних, професійних, інфекційних захворювань є проведення попередніх та періодичних медичних оглядів.

До 01 грудня поточного року роботодавці повинні визначитися, які категорії працівників підприємства підлягають медоглядам. Можна виділити декілька категорій працівників, яким роботодавець має забезпечити проходження медичного огляду:

1. Працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці чи тих, де потрібен професійний відбір. Такі працівники мають проходити попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди відповідно до ст. 169 КЗпП та ст. 17 Закону України “Про охорону праці” від 14.10.1992 № 2694-XII (далі – Закон України № 2694). Такі медогляди ще називають трудовими.

При визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди, роботодавцю слід керуватися:

  • Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 N 246 (далі – Порядок № 246);
  • Переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246);
  • Переліком робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246);
  • Переліком робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженим наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 № 263/121. До цієї категорії належать також працівники транспортних засобів (п. 2.14 Порядку            № 246). Водії транспортних засобів проходять медогляди відповідно до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ України і МВС України від 31.01.2013 № 65/80.

2. Працівники до 18 років. Їх можна приймати на роботу лише після обов’язкового медогляду, а до 21-річного віку їм необхідно забезпечити щорічний медогляд незалежно від професії та виду виконуваних ними робіт (ст. 169, 191 Кодексу законів про працю України, ст. 11 Закону України № 2694).

3. Санітарне законодавство зобов’язує проходити профілактичний медичний огляд працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити профілактичний медичний огляд, затверджено постановою КМУ                   від 23.05.2001 № 559.

4. Окремі категорії працівників повинні в обов’язковому порядку проходити попередні та періодичні наркологічні і психіатричні огляди.
Перелік медичних психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), а також порядок проведення обов’язкових психіатричних оглядів затверджено постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465.
Перелік професій і видів діяльності, для яких є обов’язковими попередній і періодичний наркологічні огляди, затверджено постановою КМУ від 06.11.1997 № 1238. Цим же документом визначено порядок проведення таких медоглядів.

Згідно зі ст. 46 Кодексу законів про працю України за роботодавцем закріплено право відсторонення працівника від роботи за умови відмови або ухилення працівником від проходження обов’язкових медичних оглядів. Роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати (ст. 17 Закону України № 2694). Отже, краще не відмовлятися від закріпленої на законодавчому рівні можливості перевірити своє здоров’я.

Медичні огляди поділяються на:

- попередні (при прийнятті на роботу);

- періодичні (протягом трудової діяльності);

- позачергові (за ініціативою роботодавця чи працівника);

- щорічні (для осіб до 21 року).

Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Періодичні медичні огляди проводяться з метою:

- своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;

- забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

- вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;

- розроблення індивідуальних та групових заходів з охорони здоров’я та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;

- проведення відповідних оздоровчих заходів.

Позачерговий медичний огляд працівників проводиться або за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці, або за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки.

Бережіть своє життя і здоров’я!

Диканське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора