A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

В Удовиченківській школі активно розвивають туризм

Дата: 09.11.2021 12:00
Кількість переглядів: 347

На сьогодні в удовиченках активно розвивається туристичний напрямок, спортивне орієнтування. Велика заслуга в цього – учителя філії «Удовиченківська школа І-ІІ ступенів» Опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 Івана Неходи Справі туризму цей педагог віддав понад 30 років  свого життя. Колись він  сам брав участь у туристичних  змаганнях, а тепер передає свої знання та досвід молодому поколінню, у рідній школі та за її межами. Іван Нехода – знана людина і в суддівській колегії обласних змагань із означеного напрямку.  Він є постійним членом суддівської команди на змаганнях зі спортивного орієнтування  в Полтавській області. Зокрема, був суддею на чемпіонаті зі спортивного орієнтування та спортивного пішохідного туризму серед депутатів місцевих рад  усіх рівнів та працівників органів місцевого самоврядування, який  відбувся 25 вересня цього року.

Наразі в селі є великі зрушення в цікавій справі розвитку туризму. Тут готують тренерів, проводять семінари-практикуми, закуповують туристичне обладнання. За сприяння методиста комунального закладу «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді» Анатолія Криворучка в Удовиченківській школі розроблено  новий велосипедний маршрут загальною довжиною 120 км. Він охоплює Удовиченки, Тарасівку, Зіньків, Власівку, Вельбівку та Веприк, Маршрут створює нові можливості для  ознайомлення  з  природою рідного краю, навчає  практики орієнтування на місцевості, читання топографічних знаків, руху по рельєфу тощо.  Діти навчаються долати різноманітні складні природні та штучні перешкоди, складати план підготовки та кошторис походу.

Загалом туризм був невід’ємною частиною шкільного життя  в Удовиченках іще з 1969 року. Керівником і організатором його осередку стала Катерина Мільченко. Вагомий внесок у цю справу зробили  вчителі фізичної культури Іван Нехода й математики Михайло Удовиченко. 1981 року туризм перемістився в спортивну сферу, і школа взяла напрямок на розвиток спортивного пішохідного туризму. Туристсько-краєзнавча робота захоплювала, хоча й вимагала дуже багато праці та сумлінної підготовки. Учні під керівництвом вищезгаданих педагогів вирушали в походи Сумщиною й  Полтавщиною. Брали участь у районних, обласних і республіканських змаганнях, на яких ставали призерами.

Нині у філії «Удовиченківська  загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» учні  6-7 класів із задоволенням відвідують факультатив із пішохідного туризму, який веде Іван Нехода. Заняття містять цілий комплекс вправ. Діти вивчають правила користування туристичним спорядженням, встановлення намету, розпалювання багаття, приготування їжі, надання першої домедичної допомоги, транспортування потерпілого, орієнтування на місцевості, наведення траверса, навісної переправи, спуску, підйому, подолання болота, річки.

У наші дні туризм як вид спорту вимагає значних матеріальних затрат. Чималі кошти йдуть на придбання індивідуального спорядження. Завдяки небайдужим людям, зокрема Олександру Путрі та Роману Поповичу, ця проблема була розв’язана.

Свої  практичні навички та вміння учні демонструють учителям фізкультури району та учням інших шкіл  під час проведених на базі місцевої філії ОЗ семінарів-практикумів. Вони неодноразово  брали участь в обласних змаганнях  у с. Вельбівка Гадяцького району та  їздили на районні змагання зі спортивного орієнтування у Власівку.  Зберігати набуте, традиції та розвивати туризм у школі планують і надалі.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора