A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

На розвиток медицини в Зіньківській громаді надійшла субвенція

Дата: 08.11.2021 08:17
Кількість переглядів: 728

Відповідно до порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери, затверджених постановою Кабінету Міністрів №544 від 31 травня 2021 року, завдяки сприянню народного депутата України Олега Кулініча Зіньківська територіальна громада отримає 10 млн грн. Вони будуть використані на закупівлю медичного обладнання для міської центральної лікарні. Якщо говорити по-простому, ця субвенція – грошова допомога місцевому бюджету з державного. Вона йде на фінансування певного об’єкта інфраструктури, важливого для громади. Кошти спрямовують на те, що необхідно людям, але немає змоги профінансувати з місцевого бюджету, адже вартість – дуже велика. На сьогодні таку нагальну потребу в сучасній апаратурі має сфера охорони здоров’я.

За інформацією директора КП «Зіньківська міська центральна лікарня» Олександра Запорожченка, медичне обладнання буде використовуватися для надання різних послуг, у тому числі для діагностики COVID-19 та ускладнень від нього в умовах чергової хвилі поширення коронавірусної інфекції. Так, планується придбати цифровий рентгенапарат, який використовуватимуть для діагностування захворювань травматологічного, хірургічного, терапевтичного та інших профілів. Він дозволить проводити рентгенографію внутрішніх органів, структур кісток і м’яких тканин, забезпечуючи миттєві знімки високої якості за міжнародним стандартом. Такий апарат дасть можливість відмовитись від класичних знімків на плівці, зберігати знімок в електронній базі даних, до якої матиме доступ лікар, який призначив знімок, що значно пришвидшить процес рентгенологічної діагностики. За необхідності знімки можна буде роздрукувати на сучасній рентгенплівці чи записати на знімні носії. Ще одна перевага сучасних цифрових моделей – значно менша доза променевого навантаження на пацієнта та персонал рентгенологічного кабінету.

Крім того, планується придбати відеоендоскопічний комплекс з відеогастроскопом та відеоколоноскопом. За допомогою даного пристрою лікар зможе отримувати максимально чіткі дані про стан стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки, а також усього товстого кишківника. Обстеження може бути записане в базу даних для подальшого вивчення, а також додане до електронної медичної карти пацієнта чи записане за знімні носії.

Третя група придбаного обладнання доповнить вже наявне – хірургічну стійку, придбану 2018 року теж за сприяння народного депутата України Олега Кулініча, а саме апаратуру, яка містить комплект обладнання для проведення гістероскопічних операцій та маніпуляцій у гінекології. Гістероскопія дасть можливість проводити внутрішньоматкові діагностичні втручання та операції з мінімальними негативними наслідками, візуально контролювати процес, а не діяти «наосліп».

Для лікаря-отоларинголога придбають автоматизовану установку – ЛОР-комбайн. Він має набір різних функцій, необхідних для повноцінного професійного огляду отоларингологом, що дозволяє встановлювати коректний діагноз і проводити лікування захворювань носа, горла, вуха на сучасному рівні. ЛОР-комбайн дає змогу виконати більш детальне обстеження при таких захворювань, як отит, ларингіт, гайморит, синусит, фарингіт, ангіна та ін. Ця установка допомагає прицільно, зі щадним медикаментозним навантаженням на організм, лікувати і дорослих, і дітей. Обладнання надає можливість лікареві виявити будь-яке захворювання носоглотки і вух на ранніх стадіях, тим самим полегшити терапію.

Останнім часом медицина в усьому світі розвивається дуже інтенсивно в усіх напрямках. Та побороти всі хвороби неможливо. Набагато ефективнішим є їхнє попередження й раннє виявлення. Обладнання, яке заплановано придбати за кошти державної субвенції, дасть змогу фахівцям Зіньківської міської центральної лікарні виявляти захворювання, у тому числі онкологічні, на ранніх стадіях, адже чим раніше хвороба діагностовано, тим легше її лікувати.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора