A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Чи змінять норму КЗпП щодо збереження середнього заробітку за військовослужбовцями

Дата: 03.11.2021 10:08
Кількість переглядів: 268

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про внесення зміни до ст. 119 КЗпП щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу (від 12.10.2021 р. № 6170).

Проєкт передбачає, що:

  • по-перше: за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення роботодавець й надалі повинен буде зберігати місце роботи та посаду;
  • по-друге: за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період зберігається середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. При цьому такий середній заробіток компенсується роботодавцю за кошти державного бюджету України в порядку, встановленому КМУ.

При цьому поза збереженням середнього заробітку опиняються особи, прийняті на військову службу за контрактом. На думку авторів законопроєкту, «потребує більш справедливого врегулювання питання виплат доходів громадянам, які уклали контракти на службу добровільно. Зокрема, багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії. Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 Кодексу для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби».

Автори законопроєкту планують, що компенсацію роботодавцям виплати заробітку особам, призваним на військову службу, будуть виділяти з коштів, які надійдуть до бюджету від детінізації ринку тютюнових виробів. У разі ухвалення Закон має набрати чинності 01.01.2022 р.

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області

Т.ЖОЛОБ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора