A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Марина Павлюк: «Ми допомагаємо кожному пацієнту проходити свій шлях до здоров’я»

Дата: 27.10.2021 17:04
Кількість переглядів: 1328

У клінічно-діагностичній лабораторії  КНП «Зіньківськаміська центральна лікарня» Зіньківської міської ради – 12 працівників, які здійснюють дослідження на біохімічних та гематологічних аналізаторах,адже за результатом досліджень йде постановка діагнозу та призначення лікування.       

Лабораторія виконує понад 100 найменувань досліджень. На допомогу стають сучасні технології, новітні технічні пристосування, серед яких імікропланшетний лабораторний імуноферментний аналізатор (ІФА), який введено в експлуатацію в квітні цього року. На цьому пристрої проводять дослідження сироватки та плазмикрові набагато швидшеі з більшою ефективністю,маючи точні результати будь-якого дослідження. За допомогою ІФА-тестуваннязіньківські фахівці виявляють також антитіла на SARS-COV -2 (COVID -19).

Ми поспілкувалися із завідувачкою лабораторії КНП «Зіньківська міська центральна лікарня» Мариною Павлюк та з’ясували, що ховається за ширмою цієї професії.

- Марино Миколаївно, на скільки наша лабораторія забезпечена необхідною апаратурою?

- Ми – підрозділ, який займає ключову роль у наданні медичних послуг усім мешканцям Зіньківської громади. Наша лабораторія –широкопрофільна й може запропонувати практично будь-яке обстеження, адже обладнана сучасною аналітичною апаратурою.

- Де і як пацієнт може ознайомитись із правилами підготовки до здачі аналізів?

- Насамперед пацієнту повинен провести роз’яснення сімейний лікар, який призначає ті чи інші обстеження. Чимало пацієнтів телефонують за консультацією і до нас. Наш телефон: 3-33-94.

- Як часто потрібно здавати аналізи?

- Регулярні візити до лікаря, планові огляди і виконання рекомендацій – украй важливо. Так ви зможете вчасно розпізнати ймовірні захворювання ще до того, як вони почнуть прогресувати, знатимете показники свого організму в нормальному та здоровому стані.

Аналізи потрібні для діагностики та визначення схеми лікування та є складовою медичних послуг. Звернутися в лабораторію можна за направленням лікаря. Звернення пацієнтів без направлення лікаря також не залишаться без уваги.

Загальний клінічний аналіз крові з пальця. На перший погляд – усе дуже просто! По-перше, він зможе легко показати, чи немає у вас анемії та захворювань крові. По-друге, показники лейкоцитів та швидкості осідання еритроцитів дозволять лікареві судити, чи є в організмі запальний процес. І, по-третє, за загальним аналізом крові можна судити про стан імунітету пацієнта та навіть про те, чи схильний зараз його організм до того чи того лікування. Аналіз крові на цукор — натщесерце, з пальця. Тут все зрозуміло: визначення рівня цукру в крові допоможе виявити діабет на ранніх стадіях цього захворювання, буває достатньо змінити спосіб життя і харчову поведінку. А от діабет у запущеній стадії дає страшні ускладнення: сліпоту, гангрену стопи та інші. Загальноклінічний аналіз сечі. За ним можна судити, який стан сечостатевої системи людини. Залежно від того, наскільки підвищений рівень лейкоцитів, лікар навіть може припустити, яка хвороба розвивається у пацієнта: уретрит, цистит, пієлонефрит. Через стан сечі можна зрозуміти, як працюють нирки, та навіть помітити цукровий діабет.Але якщо вам більше ніж 45 років, список досліджень варто розширити. Наприклад, перевірити рівень холестерину в крові. Його надлишок в організмі людини призводить до утворення жовчних каменів, «засмічення» судин, порушень обміну речовин. Холестерин може поступово забирати ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень.Біохімічний аналіз крові покаже, як працюють печінка, нирки, жовчовивідні протоки.Чоловікам після 40 років, один раз на рік треба здати кров на онкомаркер передміхурової залози (ПСА-тест), жінкам — на два онкомаркери: молочної залози та яєчників (СА-125, СА-153, ПАП-тест до рака шийки матки). Дітям раз на рік можна здавати кров: загальний аналіз крові з формулою, аналіз сечі. Частіше здавати кров без необхідності не раджу. Якщо дитина захворіла — аналізи здають за призначенням лікаря.

- Який відсоток невірного результату в нашій лабораторії?

- Щороку ми беремо участь у  клінічних лабораторних дослідженнях (перевіряє м. Київ), де досліджують контрольні зразки, а отримані результати потім звіряють із встановленими значеннями. Ми проходимо таку перевірку на достовірність лабораторних результатів і при цьому отримуємо результати дуже високі до 95% правильності. Також достовірність виконання результатів контролюється обласною клінічною лабораторією.

- Який термін виконання більшості досліджень?

- Щоденно, або упродовж одного дня.

- Ваше професійне кредо?

- Точний діагноз», адже хто добре діагностує – той добре лікує).

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора