A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Чи може працівник забрати трудову книжку, якщо він не припиняє трудових відносин

Дата: 26.10.2021 13:43
Кількість переглядів: 337

На вимогу працівника, якого вперше приймають на роботу, трудову книжку оформлює роботодавець в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. Також саме роботодавець зобов’язаний вносити до трудової книжки, яка зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

З 10.06.2021 р. запроваджено облік трудової діяльності в електронній формі. Ці зміни передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX.

Обов’язок зберігати трудові книжки покладений на працівника. Роботодавець повинен забезпечити внесення записів до трудової книжки на вимогу особи.

Видавати працівникам трудові книжки, які наразі зберігаються в роботодавця, підстав немає. Проте й відсутні підстави відмовити працівнику у видачі трудової книжки на його вимогу. Тож таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Після завершення робіт щодо внесення відомостей про трудову діяльність працівників до реєстру застрахованих осіб, на які відведено п’ять років, всі наявні трудові книжки видають працівникам в обов’язковому порядку.

Також роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, яка зберігається у працівника.

 

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області

Т.ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора